//Τρομερές καταγγελίες: Διπλά μητρώα κρουσμάτων – Διαμάχες πολιτικών και επιστημόνων – «Καυτή» πατάτα στα χέρια Μητσοτάκη

Τρομερές καταγγελίες: Διπλά μητρώα κρουσμάτων – Διαμάχες πολιτικών και επιστημόνων – «Καυτή» πατάτα στα χέρια Μητσοτάκη

Spread the love

Ο… αθάνατος νεοελληνικός αλληλοσπαραγμός, η γκρίνια, η εσωστρέφεια και ο διχασμός με τη δημιουργία «μαγαζιών» και «παραμάγαζων, εμφανίστηκε ξανά την πιο κρίσιμη στιγμή.

Σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα βρίσκεται σε συνθήκες υγειονομικού πολέμου με θύματα πολύ περισσότερα από εκείνα που θα είχαμε με κανονικά όπλα, ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα προκαλεί πολύ σοβαρά ερωτήματα.

Τα όσα αποκαλύπτονται για τις συγκρούσεις μεταξύ επιστημόνων και πολιτικών, για το ρόλο του ΕΟΔΥ στην καταγραφή των κρουσμάτων και τις αποφάσεις που λαμβάνονται καθώς και για τις ευθύνες που υπάρχουν στον τρόπο που διαχειρίστηκε η Πολιτεία το δεύτερο κύμα πανδημίας, είναι συγκλονιστικά.

Αν και δεν είναι η ώρα του «λογαριασμού» και της απόδοσης ευθυνών –το ίδιο λέει άλλωστε και η αντιπολίτευση- πλέον τίθεται για την κυβέρνηση ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που θα πρέπει να επιλύσει, ακόμη και τώρα.

Και κυρίως στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται η «καυτή πατάτα» της περαιτέρω διαχείρισης της κρίσης, των αποφάσεων που θα ληφθούν για τις γιορτές αλλά κι ενός πιθανού τρίτου κύματος πανδημίας τον Ιανουάριο.

Με τον κόσμο κουρασμένο, απογοητευμένο, φοβισμένο και οικονομικά κατεστραμμένο, πλέον δεν είναι εύκολο να επικαλείσαι την ατομική ευθύνη όταν βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας συλλογικές ευθύνες.

Όταν δηλαδή κρατικοί φορείς και συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα (κι όχι μόνο) δεν έκαναν αυτά που έπρεπε να για να αποφευχθεί η έκρηξη της πανδημίας και η εκατόμβη νεκρών.

Το παράλληλο Μητρώο

Τα στοιχεία που αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής» αναφορικά με το ρόλο του ΕΟΔΥ στην καθημερινή διαχείριση της πανδημίας είναι εντυπωσιακά. Και μπορεί ο Εθνικός Οργανισμός να έσπευσε πρωί –πρωί της Κυριακής να διαψεύσει τα όσα γράφονται στον Τύπο, όμως, στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, όλα αυτά ήταν λίγο –πολύ γνωστά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, που αξίζει να διαβάσετε συνταρακτικές αποκαλύψεις, υπάρχουν συγκρούσεις κι έχουν σχηματιστεί μέτωπα που κάνουν τεράστια ζημιά. Τα δύο στρατόπεδα αποτελούνται από τους κ. Σωτήρη Τσιόδρα και Ν. Χαρδαλιά από τη μια και τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παν. Αρκουμανέα από την άλλη.

Παρά το γεγονός ότι από τον Μάιο και μετά υπήρξαν φήμες ότι οι κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς «ήταν στα μαχαίρια», στην παρούσα φάση φαίνεται να βρίσκονται μαζί απέναντι στο άλλο στρατόπεδο.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες υπήρξαν φήμες ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω κορωνοϊού, βασίζονται σε λανθασμένα στοιχεία. Ή σε στοιχεία που απείχαν αρκετές ημέρες από τη λήψη των όποιων αποφάσεων.

Και δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο καθηγητής Τσιόδρας έλεγε ότι η Θεσσαλονίκη νίκησε τον κορωνοϊό και είναι πρότυπο, αλλά δύο εβδομάδες αργότερα η συμπρωτεύουσα έγινε η «μαύρη τρύπα» της πανδημίας.

Οι επιστήμονες –και η κυβέρνηση στη συνέχεια διά του κ. Χαρδαλιά- χρεώνουν στον ΕΟΔΥ προχειρότητες ως προς την καταγραφή των κρουσμάτων και την ενημέρωση που είχαν ώστε να παίρνουν τις αποφάσεις που έπρεπε.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας

Σύμφωνα με τα «Βήμα», υπήρξε ουσιαστικά στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων. Ουσιαστικά το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στο χρόνο που έπρεπε διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο.

Ετσι είχε δημιουργηθεί η εξής τραγική κατάσταση. Ένα κρούσμα που εμφανιζόταν σε νοσοκομείο να δηλώνεται απευθείας στο Μητρώο Ασθενών, αλλά ένα κρούσμα σε μια γειτονιά ή σε κινητή μονάδα να δηλώνεται πρώτα στον ΕΟΔΥ.

Όμως, ο Οργανισμός έκανε την καταχώριση με δική του λογική και με άλλους ρυθμούς γιατί ήθελε από τον Αύγουστο να φτιάξει το δικό του Μητρώο, ένα δικό του αρχείο.

Και δημιουργούταν μια τραγελαφική κατάσταση όπου η ΗΔΙΚΑ που είναι η μοναδική αρμόδια να έχει αρχεία του υπ. Υγείας, να μην ξέρει τι να κάνει με αυτό το διπλό, παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων.

Ετσι, με δύο διαφορετικές μεθόδους καταγραφής των κρουσμάτων, η ημερήσια ανακοίνωση καταλήγει να είναι μια πρόχειρη συρραφή στοιχείων που αποπροσανατόλιζε τους επιστήμονες και την Προστασία του Πολίτη που έπαιρνε και τις τελικές αποφάσεις.

Με απλά λόγια, Τσιόδρας και Χαρδαλιάς είχαν στα χέρια τους στοιχεία που δεν αντικατόπτριζαν την πραγματικότητα ως προς την καθημερινή καταγραφή των κρουσμάτων, ειδικά σε «κόκκινες» περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Δράμα, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα, γειτονιές της Αττικής κ.λπ.

Τι λέει ο ΕΟΔΥ

Στην απάντησή του ο Εθνικός Οργανισμός, το πρωί της Κυριακής διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί διπλού Μητρώου τονίζοντας ότι: «Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων.

Περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.

Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η «Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)» του ΕΟΔΥ».

Παράλληλα, τονίζει ότι τέτοια δημοσιεύματα συκοφαντούν 2.500 εργαζόμενους ενώ υπογραμμίζει ότι η συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων ήταν και παραμένει άριστη.

Όμως, διαφορετική γνώμη έχουν γιατροί με πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ που λένε ότι τα κρούσματα που καταγράφονται είναι το 1/3 των πραγματικών εξαιτίας της προσπάθειας συρραφής δύο διαφορετικών μεθόδων: Της πρώτης που ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες και αυτής από τον Αύγουστο, όταν ο ΕΟΔΥ θέλησε να αναθέσει σε ιδιώτη τη δημιουργία ενός δικού του αρχείου.

Κι άλλες καταγγελίες

Όμως, για τον ΕΟΔΥ δεν είναι η μοναδική «μαύρη τρύπα» που βγαίνει στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, υπήρχε εδώ και εβδομάδες έντονη δυσαρέσκεια για τα τεστ που θα έπρεπε να κάνουν οι κινητές μονάδες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι υπήρξε έντονο διάβημα στο Μέγαρο Μαξίμου από κυβερνητικούς παράγοντες προκειμένου να διενεργηθούν τεστ σε κλειστές μονάδες στις οποίες ο ΕΟΔΥ δεν πήγαινε.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε παρέμβαση του Μαξίμου ώστε ο Οργανισμός να κινητοποιηθεί και να κάνει τεστ σε Καταστήματα Κράτησης, σε γηροκομεία και σε υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Βουλευτές, δήμαρχοι αλλά και μέλη της ίδιας της κυβέρνησης είχαν καταγγείλει την δραματική καθυστέρηση του ΕΟΔΥ στην μετάβαση και διενέργεια τεστ σε σημεία που φαινόταν να οδηγούνται σε δραματικές καταστάσεις.

Πριν από μερικές ημέρες, η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσίευσε έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητούσε απεγνωσμένα από τον ΕΟΔΥ να σπεύσει σε συγκεκριμένες φυλακές να κάνει τεστ. Συγκεκριμένα ζητούσε να πάει κλιμάκιο στις φυλακές Διαβατών, στη Θεσσαλονίκη, από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν κι εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε υπαλλήλους.

Τελικά, και μετά την έξαρση των κρουσμάτων, που ξεπέρασαν τα 100 σε σωφρονιστικούς και κρατούμενους, ο ΕΟΔΥ πήγε ένα μήνα μετά, στις 6 Νοεμβρίου.

Το ίδιο, σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, συνέβη και για τις φυλακές Κέρκυρας με τον ΕΟΔΥ να καθυστερεί δραματικά να στείλει κλιμάκιο να κάνει τεστ.

Το ίδιο καταγγέλλουν στο in.gr και τοπικοί άρχοντες οι οποίοι ζητούσαν τεστ αλλά είτε η αβελτηρία, είτε ο πραγματικά υψηλός φόρτος εργασίας στον ΕΟΔΥ, καθυστερούσε τους ελέγχους και τελικά υπήρχαν κρούσματα που ποτέ δεν καταγράφονταν, ούτε φυσικά λαμβάνονταν μέτρα.

Τι έγινε το καλοκαίρι

Το θέμα των καταγγελιών το είδαμε και το περασμένο καλοκαίρι στα νησιά. Το in.gr και το Mega είχαν βρεθεί στην Πάρο, η οποία στα μέσα Αυγούστου είχε «κοκκινήσει» από κρούσματα, τα οποία όμως, δεν καταγράφονταν στην ημερήσια αναφορά.

Τότε στο νοσοκομείο Πάρου, έλεγαν οι καταγγέλλοντες, υπήρχαν περισσότερα από 30 ύποπτα κρούσματα ενώ στην τοπική κοινωνία ήταν γνωστό ότι υπήρχαν τουρίστες και ντόπιοι οι οποίοι είχαν συμπτώματα κοροναϊού αλλά δεν γινόταν καταγραφή κι έφευγαν.

Και σε άλλα νησιά, ειδικά στις Κυκλάδες υπήρχαν ανάλογες καταγγελίες. Ότι δηλαδή ενώ γνώριζαν για κρούσματα η Περιφέρεια εμφανιζόταν «free covid». Επαγγελματίες μάλιστα έκαναν επίσημες καταγγελίες για το γεγονός.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση υπάρχει μια ενεργή «βόμβα» που πρέπει να απασφαλιστεί. Αν υπάρχουν τραγικά λάθη θα πρέπει να αναζητηθούν, ειδικά τώρα που η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τα σχολεία, την εστίαση, τα εμπορικά καταστήματα και για το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα.

Αν η κυβέρνηση και οι επιστήμονες που κάνουν εισηγήσεις, «έπεσαν έξω» για την πανδημία, επειδή τα στοιχεία ήταν είτε λανθασμένα, είτε καθυστερημένα, είτε προβληματικά ως προς τη συλλογή τους, τότε τίθεται μείζον ζήτημα.

Ειδικά αν υπάρξει και τρίτο κύμα πανδημίας και με τους επιστήμονες να λένε ότι δεν πρέπει να αρθεί το lockdown διότι μπορεί να έχουν εθνική τραγωδία.

Από In.gr


Spread the love