100.000 περίπου υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα υποβάλουν μέχρι τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα 20 Ιουλίου το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Από αυτούς 4.718 αναμένονται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά να επιφυλάσσει εκπλήξεις στην περιοχή μας μετά και τις αντιστοιχίες των τμημάτων, αλλά και την εξάπλωση του κορωνοϊού που επηρεάζει τις μετακινήσεις φοιτητών σε άλλες πόλεις. Πέρα από την θέσπιση του κριτηρίου λοιπόν της βάσης εισαγωγής για τις μετεγγραφές από μια σχολή σε άλλη (μείον 2.750 μόρια) δημιουργούνται τμήματα δύο ταχυτήτων, από τα οποία πλήττεται στη συνείδηση του κόσμου κυρίως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με πολλά νέα τμήματα.
Αυτό που κατά τα άλλα θα μπει μπροστά στη μεταλιγνιτική εποχή και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, όταν μένει μόνο με οκτώ ισχυρά τμήματα και τα υπόλοιπα 18 διακτινωμένα σε όλη την περιφέρεια υποβαθμίζονται. Συνολικά αναμένονται 2.251 εισακτέοι στην Κοζάνη στα 9 τμήματα, 947 στην Φλώρινα σε 5 τμήματα, 660 στην Καστοριά σε 4 τμήματα, 600 στα Γρεβενά σε 2 τμήματα και 260 στην Πτολεμαΐδα σε επίσης 2 τμήματα. 811 θα είναι οι εισακτέοι στην Πολυτεχνικής Σχολή της Κοζάνης και 1.440 στην Οικονομική Σχολή της Κοζάνης.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ενός αριστούχου φοιτητή της Π.Ε. Κοζάνης στο prlogos, ο οποίος βλέπει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και όχι την Πολυτεχνική της Κοζάνης: «Δυστυχώς η Πολυτεχνική της Κοζάνης κάνει πολύ καλή δουλειά, αλλά με τα δύο τμήματα που προστέθηκαν έχασε έδαφος» αναφέρει μετά και τις αντιστοιχίσεις, όπου δεν προβλέπεται κανένα αντίστοιχο τμήματα ΑΕΙ για τα νέα τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής, το Μηχανικών Ορυκτών Πόρων της Κοζάνης, όπως και για το Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Κοζάνης. Δηλαδή αυτά δεν είναι ισότιμα με τα υπόλοιπα της χώρας παρότι είναι συνώνυμα και μπερδεύουν.
Πραγματικά χλιαρές οι αντιδράσεις και της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και της αυτοδιοίκησης στον υποβιβασμό του ιδρύματος της Δυτικής Μακεδονίας σε μια περίοδο που θέλει στήριξη. Φυσικά υπάρχουν δυνατότητες επαναξιολόγησης από το Ανώτατο Συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, όταν αυτά ενδυναμωθούν με εκπαιδευτικό προσωπικό και διαμορφώσουν το απαιτούμενο πρόγραμμα σπουδών. Μέχρι τότε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα ανήκει στα δευτεροκλασάτα και με τη σφραγίδα του νόμου. Μια ανακοίνωση του πρύτανη και της Πολυτεχνικής, μια κίνηση στήριξης του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης στο ψήφισμα του Πανεπιστημίου και τέλος .Καιρός είναι να αναλογιστούμε τα προεκλογικά δωράκια με τμήματα στην Καστοριά και την Φλώρινα, τις μετακινήσεις καθηγητών σε άλλα ιδρύματα, καθώς και τα υπερμεγέθη τμήματα απλά και μόνο για να έχουμε πολλούς υποψηφίους.
Κερδίσαμε ποσοτικά, χάσαμε ποιοτικά με τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που προωθείται συστηματικά, αλλά και την εξάπλωση της πανδημίας στην περιοχή μας που ανήκει στις πιο κόκκινες να παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στις επιλογές των φοιτητών. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν την κίνηση στην πόλη της Κοζάνης και σε όλη τη Δυτική Μακεδονία.
Ιωάννα Παπαδημητρίου – prlogos.gr