Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και προς του προέδρους όλων των κομμάτων, η οποία κοινοποιήθηκε και στους υπουργούς Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, η Πανελλαδική Φιλοζωική, ζητά την κατάργηση του κλάδου της γουνοποιΐας, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά εμφάνισης κρουσμάτων covid-19 σε μινκ.
Αναλυτικά η επιστολή τους:
Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Προς 1.Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Τσίπρα
2.Πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ κα Φ. Γεννηματά
3.Γραμματέα Κ.Ε. ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπα
4.Γραμματέα ΜΕΡΑ25 κ. Γ. Βαρουφάκη
5.Πρόεδρο Ελληνικής Λύσης κ. Κ. Βελόπουλο
Κοινοποίηση
Υπουργό Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδη
Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Μ. Βορίδη
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι Πρόεδροι και Γραμματείς Κομμάτων
Με προηγούμενες μας επιστολές προς τους αρμοδίους Υπουργούς Ανάπτυξης και ΥΠΑΑΤ πρώτοι ενημερώσαμε για την σημαντικότητα της κατάστασης των εκτρεφόμενων μινκ και αιτηθήκαμε ειδική κρατική μέριμνα.
Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε και σήμερα οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν με την αναγγελία της επικείμενης θανάτωσης 2.500 κατ’ αρχήν μολυσμένων μινκ αρχής γενομένης από το Σάββατο 14 Νοεμβρίου.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε απόφαση βάση της οποίας “θα θανατώνονται μόνο τα ζώα που εντοπίζεται ότι νοσούν από την Covid-19 και το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί οριζόντια”. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου σε εργαζόμενους μονάδας εκτροφής μινκ στη Σιάτιστα (Πουρλέτι) του Δήμου Βοΐου Κοζάνης (2 κρούσματα) καθώς και στις περιοχές του Κρανοχωρίου (1 κρούσμα), του Καλοχωρίου (1 κρούσμα) και της Μεσοποταμιάς/Αγίας Κυριακής (5 κρούσματα) της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
Τα τελευταία χρόνια η Οργάνωσή μας έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης, ενεργειών, παρεμβάσεων για το θέμα των επιχειρήσεων εκτροφής γουνοφόρων ζώων, επεξεργασίας δερμάτων που ως συνισταμένη έχουν την αναγκαιότητα για λόγους ηθικούς και περιβαλλοντικούς το τέλος της εκτροφής και εκμετάλλευσης αυτών των βασανισμένων ζώων και την άμεση κατάργηση του κλάδου όπως έχει συμβεί σε πάρα πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες μάλιστα οι δραστηριότητες γύρω από τη γούνα αποτελούσαν την βαριά τους βιομηχανία με χιλιάδες εργαζόμενους και όχι μια ασήμαντη οικονομική δραστηριότητα, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.
Το τέλος για αυτόν τον κλάδο είναι προδιαγεγραμμένο παγκοσμίως και οφείλετε, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, να ξεκινήσετε και επεξεργαστείτε μαζί με τους τοπικούς φορείς των περιοχών Κοζάνης και Καστοριάς την κατάλληλη στρατηγική, ώστε να προετοιμάσετε το έδαφος για κατάργηση του κλάδου, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και συγχρόνως δημιουργία εναλλακτικών οικονομικών μονάδων ή άλλων πραγματικής ανάπτυξης και προόδου της περιοχής, προκειμένου και οι άνθρωποι που ζουν από τέτοια εισοδήματα να προστατευτούν και να μπορέσουν να προχωρήσουν.
Στις 25/9 /2020 εγκρίθηκε από το ΥΠΑΑΤ η δέσμευση πίστωσης ύψους ( 3.000.000,00€) τριών εκατομμυρίων Ευρώ για την “κάλυψη δαπάνης χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στήριξης των παραγωγών γουνοφόρων ζώων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής (EEL352/4.12.2013.”
Ζητάμε την ανάκληση της απόφασης αυτής και επιπλέον να μην δοθούν άλλες κρατικές επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις σε ένα κλάδο που συντηρείται από αυτές και έχει ως θύματα εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο. Τα δε χρήματα αυτά να δοθούν όχι στην μάταιη ενίσχυση των επιχειρήσεων γούνας αλλά ως οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων σε αυτές, που πλήττονται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο αλλά και σε μελέτες και έρευνες για μια σύγχρονη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, που θα σέβεται το περιβάλλον και δεν θα σκοτώνει εκατομμύρια ζώα.
Η έξαρση της νόσου COVID-19 είναι μια σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας που πλήττει τους πολίτες, τις κοινωνίες μας και τα ζώα. Εν μέσω της τρέχουσας παγκόσμιας πανδημίας, οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία σχετικά με την εξάπλωση των ζωονοσογόνων νόσων, ιδίως των ιογενών λοιμώξεων, έχουν αυξηθεί, καθώς τα τρία τέταρτα των νέων ή αναδυόμενων ασθενειών στον άνθρωπο προέρχονται από ζώα.
Η βιομηχανία αυτή είναι αποτυχημένη και παρασιτική καθώς στηρίζεται μόνο σε επιδοτήσεις από το κράτος.
Οι διαμαρτυρίες πολιτών και οργανώσεων πληθαίνουν, χιλιάδες υπογραφές έχουν κατατεθεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Η συντριπτική πλειοψηφία του 90% των πολιτών σε έρευνα που έγινε πανελλαδικά δηλώνει την επιθυμία της να μπει ένας τέλος, στην καθημερινή αυτή βαρβαρότητα και την δολοφονία τόσων ζώων.
Επιπλέον, σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 98/58/EC, η εκτροφή των γουνοφόρων ζώων πρέπει να απαγορευτεί: “Κανένα ζώο δεν πρέπει να εκτρέφεται, εκτός εάν αναμένεται ότι δε θα υπάρχουν επιζήμιες συνέπειες για την υγεία ή την ευζωία του ζώου, με βάση τον φαινότυπο ή τον γενότυπό του”.
Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα γουνοφόρα ζώα: “Κανένα ζώο δεν πρέπει να εκτρέφεται για τη γούνα του εάν: α) δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της εν λόγω σύστασης ή εάν β) το ζώο ανήκει σε είδος, που αν και πληρούνται οι προϋποθέσεις της σύστασης, δεν είναι δυνατόν να προσαρμοστεί στην αιχμαλωσία χωρίς να υπάρχουν προβλήματα για την ευζωία του”.
Τα εκτρεφόμενα γουνοφόρα ζώα προστατεύονται επίσης από τις γενικές διατάξεις της οδηγίας 98/58/EC του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (20 Ιουλίου 1998) η οποία αφορά την προστασία των ζώων στην κτηνοτροφία. Το παράρτημα της συγκεκριμένης οδηγίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες απαιτήσεις:
“Η ελευθερία ενός ζώου, έχοντας υπόψη το είδος του και σύμφωνα με την αποκτηθείσα πείρα και την επιστημονική γνώση, δε θα πρέπει να περιορίζεται κατά τρόπου που να προκαλεί στο ζώο αδικαιολόγητο πόνο ή τραυματισμό”.
“Σε περίπτωση που ένα ζώο είναι συνεχώς ή σε τακτική βάση δεμένο με αλυσίδα ή έγκλειστο, θα πρέπει να έχει τον κατάλληλο χώρο ανάλογα με τις φυσιολογικές του και ηθολογικές ανάγκες και σύμφωνα με την αποκτηθείσα εμπειρία και την επιστημονική γνώση”.
Τα µινκ είναι συναισθανόµενα όντα, που αναίτια ζουν µιά ζωή αιχµάλωτα µέσα σε μικροσκοπικά κλουβιά εκτροφείων τις περισσότερες φορές 2 και 3 μαζί στο ίδιο κλουβί, από τα οποία προσπαθούν αδιαλείπτως να ελευθερωθούν, όντας άγρια από τη φύση τους και όχι εξημερωμένα, αυτοτραυµατίζονται και κοµµατιάζουν από το στρες ακόµα και τη σάρκα τους, παρουσιάζοντας στοιχεία κανιβαλισµού, µέχρι η αγωνία τους να λάβει τέλος µε έναν εξαιρετικά βίαιο θάνατο.
Όπως αναφέρεται σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ευζωία σε γουνοφόρα ζώα σε φάρµες, τα εκτρεφόµενα µινκ ακρωτηριάζουν τις ουρές τους που προκύπτει από µάσηµα ενώ σε πολλές περιπτώσεις µμασούν ακόμη και τα άκρα τους. Η ψυχογενής αλωπεκία, που προκύπτει από υπερβολική αυτο-περιποίηση, έχει συνδεθεί µε άγχος σε µια ποικιλία ειδών. Τα θηλυκά µινκ που δαγκώνουν την ουρά τους µετά την πρώτη σεζόν ζευγαρώµατος, τείνουν να το κάνουν ξανά και ξανά τα επόµενα χρόνια. Τα δείγματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις γενικές διατάξεις της οδηγίας 98/58/EC του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Να αναφέρουμε ότι η εκτροφή γουνοφόρων ζώων έχει καταργηθεί ή βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής κατάργησης σε χώρες όπως το Ηνωµένο Βασίλειο (από το 2003), η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Τσεχία, η Κροατία, η Νορβηγία, το Λουξεµβούργο, η Σερβία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεσµεύτηκε να βάλει τέλος στην εκτροφή ζώων για τη γούνα τους. Η Βουλγαρία, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο και η Ουκρανία εξετάζουν επίσης παρόµοιες νοµοθετικές ρυθµίσεις.
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι Πρόεδροι και Γραμματείς Κομμάτων
Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θέλουμε μια Ελλάδα ανάμεσα στις προοδευτικές και προηγμένες χώρες με πολίτες προσανατολισμένους στο σεβασμό θεμελιωδών ηθικών αξιών προς τα ζώα και το περιβάλλον.
Με εκτίµηση,
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Οµοσπονδία.