//Τέλος εποχής για τον ΟΑΕΔ – Από σήμερα έρχεται η ΔΥΠΑ, με νέα επιδόματα και bonus σε ανέργους

Τέλος εποχής για τον ΟΑΕΔ – Από σήμερα έρχεται η ΔΥΠΑ, με νέα επιδόματα και bonus σε ανέργους

Spread the love

Με τη νέα του ονομασία, ως Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), κλείνει σήμερα το κεφάλαιο ΟΑΕΔ, αλλάζοντας πολλά στις υποχρεώσεις των ανέργων και στην διαχείριση της ανεργίας.

Ο νέος Φορέας, που παίρνει την θέση του ΟΑΕΔ και στον οποίο θα απευθύνονται εφεξής οι άνεργοι θα διοικείται από τον Διοικητή, τρεις Υπσδιοικητές, το Διοικητικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο των Κοινωνικών Εταίρων.

Μέχρι το καλοκαίρι θα εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις προκειμένου εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι για να δικαιούται πλέον τις παροχές της ΔΥΠΑ θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα χάνουν το επίδομα και θα τίθενται εκτός λίστας όσοι αρνούνται να επανατεθούν στην αγορά εργασίας ή σε προγράμματα κατάρτισης.

Τι αλλάζει από σήμερα
Καθιερώνεται για πρώτη φορά από τον ΟΑΕΔ το επίδομα εργασίας – που αντιστοιχεί στο 50% του επιδόματος ανεργίας – για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, ενώ θα καταβάλλεται bonus ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους – πάνω από 5 χρόνια – που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.

1. Όποιος άνεργος είναι δικαιούχος επιδόματος ανεργίας και βρίσκει δουλειά κατά την περίοδο της επιδότησης του, δεν θα χάνει εντελώς το επίδομα του, αλλά θα παίρνει το 50% για όσο διάστημα θα διαρκούσε η επιδότηση του. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση επαναπρόσληψης του αναζητούντος εργασία σε εργοδότη, στον οποίο είχε απασχοληθεί τα δύο έτη πριν από την εγγραφή του στο Μητρώο Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

2. Το εφάπαξ επίδομα εργασίας των 300 ευρώ θα δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 5 ετών) που θα συμφωνήσουν να καταρτιστεί Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Σε αυτό αποτυπώνονται οι επαγγελματικοί στόχοι του αναζητούντος εργασία σε συνάρτηση με τη μέχρι τότε απασχόλησή του και τις αποδοχές του, τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που ήδη κατέχει και αυτές που πρέπει να αποκτήσει, καθώς και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του, τον τόπο διαμονής και δραστηριοποίησής του και τα λοιπά απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή του στην αγορά εργασίας.

Το επίδομα αυτό δίνεται εφόσον ο άνεργος δεν λαμβάνει κάποια από τις παροχές, ενώ η παροχή αυτή χορηγείται μόνο μία φορά.

Η κατάρτιση του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης είναι προαιρετική για τους εκπαιδευτικούς, τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους των περιπτώσεων β και γ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1545/1985 που καθίστανται βραχυχρόνια άνεργοι για χρονικό διάστημα μέχρι έξι συνεχόμενους μήνες.

3. Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και την διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό, με στόχο την καταπολέμηση φαινομένων κατάχρησης και απάτης. Τα κριτήρια είναι ίδια με εκείνα που προβλέπονται για το επίδομα θέρμανσης (για τον έγγαμο το πλαφόν ορίζεται στα 20.000 ευρώ). Εξαιρείται από τα εισοδηματικά κριτήρια το επίδομα ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας που θα συνεχίσουν να χορηγούνται όπως σήμερα. Επίσης εξαιρείται από τα εισοδηματικά κριτήρια το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, η έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, όπως και το επίδομα θέρμανσης. Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από την εφαρμογή των κριτηρίων αυτών θα κατευθυνθούν σε νέες δράσεις για τους ανέργους

4. Διαγράφονται από το Μητρώο όσοι άνεργοι αρνηθούν πάνω από 3 φορές την κατάλληλη θέση που θα τους προτείνει ο εργασιακός σύμβουλος. Η διακοπή ισχύει για 2 χρόνια με ταυτόχρονη παύση του επιδόματος ανεργίας. Το ίδιο ισχύει με την άρνηση συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης, αλλά η παύση θα είναι για 6 μήνες

Κατάλληλη θέση εργασίας θεωρείται εκείνη που αντιστοιχεί στην επαγγελματική ειδικότητα, στις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, στους επαγγελματικούς στόχους και στον τόπο μόνιμης κατοικίας του αναζητούντος εργασία, στην προηγούμενη απασχόληση και στις αποδοχές του ανέργου.

5. Ξεκινά η μεταρρύθμιση της κατάρτισης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και δημιουργούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (δεύτερη χώρα στην Ευρωπαΐκή Ένωση μετά τη Γαλλία) οι ατομικοί λογαριασμοί δεξιοτήτων όπου θα καταγράφονται οι καταρτίσεις ανέργων και εργαζομένων.

6. Συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων και των καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης και ανοίγουν για πρώτη φορά οι πύλες των δημοσίων πανεπιστημίων για τους ανέργους και τους εργαζόμενους.

 

Πηγή insider.gr


Spread the love