//Συνάντηση εργασίας Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και Δήμου Αχρίδας – ΦΩΤΟ

Συνάντηση εργασίας Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και Δήμου Αχρίδας – ΦΩΤΟ

Spread the love

Τη  διερεύνηση της δυνατότητας για μελλοντική συνεργασία με τον Δήμο Αχρίδας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς  Δημήτρης Σαββόπουλος και ο εκπρόσωπος του ομώνυμου Δήμου Perco Bozinovski, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, την  Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024, κατά τη διάρκεια επίσκεψης κλιμακίου της Π.Ε. Καστοριάς στη γειτονική χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αντιπεριφερειάρχης επισκέφτηκε το Δημαρχείο Αχρίδας, συνοδευόμενος από την Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς Ανδρομάχη Σκρέκα, την υπεύθυνη Προγραμματισμού της Π.Ε. Καστοριάς Όλγα Τσίπου, τον συνεργάτη του Μάριο Τέρψη και υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου συζήτησαν με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον αρμόδιο για θέματα Τουρισμού και Διαχείρισης της Λίμνης, θέματα σχετικά με την ανάδειξη και προβολή  των δυο περιφερειών και τη διαχείριση των υδάτων της λίμνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναπτύχθηκαν κοινά σημεία ενδιαφέροντος και από τις δυο πλευρές, όπως και η πιθανότητα ανάπτυξης δράσεων ανάμεσα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, στην ανάδειξη και προβολή των μνημείων, αλλά και τη διασύνδεση των λιμνών, ενόψει και της λειτουργίας της νέας συνοριακής διάβασης στο Λαιμό Πρεσπών.

 

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν την  παλιά πόλη της Αχρίδας, ενταγμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην UNESCO,  το μεσαιωνικό κάστρο που δεσπόζει στην κορυφή και το ελληνορωμαϊκό θέατρο που φιλοξενεί πλήθος εκδηλώσεων της πόλης. Παράλληλα, επισκέφτηκαν βυζαντινές εκκλησίες όπως: την Παναγία Περίβλεπτο στο κέντρο της παλιάς πόλης (τέλη 13ου αιώνα) με τις περίφημες τοιχογραφίες, έργα των ζωγράφων Μιχαήλ Αστραπά και Ευτύχιου, το ναό της Αγ. Σοφίας ( τέλη 10 – αρχές 11ου αι) που λειτούργησε και ως επισκοπικός ναός της περίφημης Αρχιεπισκοπής Αχρίδας στην οποία υπάγονταν ως Πρωτόθρονη και η Επισκοπή της Καστοριάς.  Στους τελευταίους σταθμούς της επίσκεψης περιλαμβάνονται η Μονή του Οσίου Ναούμ (10ος αι.), μαθητή και συνεργάτη των περίφημων Ιεραποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, όπως και η αναπαράσταση και η Αρχαιολογική Συλλογή στη θέση Βay of the Bones (Ύστερη Εποχή Χαλκού), ένα ανοιχτό – πλωτό μουσείο που αναπαριστά τον λιμναίο προϊστορικό οικισμό που αποκαλύφθηκε με υποβρύχιες ανασκαφές σε παρακείμενη θέση.

Επίσκεψη στο Δημαρχείο Αχρίδας

Οχρίδα-Δημαρχείο

Οχρίδα-Δημαρχείο

Οχρίδα-Δημαρχείο

Οχρίδα-Δημαρχείο

Οχρίδα-Δημαρχείο

Μασαιωνικό κάστρο

 

Οχρίδα-κάστρο Σαμουήλ

Οχρίδα-κάστρο Σαμουήλ

Ελληνορωμαϊκό Θέατρο

Οχρίδα-αρχαίο θέατρο Οχρίδα-αρχαίο θέατρο

Οχρίδα-αρχαίο θέατρο

Παναγία Περίβλεπτος (τέλη 13ου αιώνα)

Οχρίδα-Παβαγία Περίβλεπτος

Ναός Αγίας Σοφίας (τέλη 10ου – αρχές 11ου αιώνα)

Οχρίδα-Μοναστήρι Αγίας Σοφίας

 

Οχρίδα-Μοναστήρι Αγίας Σοφίας

Οχρίδα-Μοναστήρι Αγίας Σοφίας

Οχρίδα-Μοναστήρι Αγίας Σοφίας

Άγαλμα Κύριλλου και Μεθόδιου

Οχρίδα-Κύριλλος και Μεθόδιος

Μονή Οσίου Ναούμ

Οχρίδα-Μονή Οσίου Ναούμ

Οχρίδα-Μονή Οσίου Ναούμ

Αναπαράσταση και η Αρχαιολογική Συλλογή-Λιμναίος προϊστορικός οικισμός

Λιμναίος Οικισμός

Οχρίδα-Λιμναίος Οικισμός

Οχρίδα-Λιμναίος

Οχρίδα-Λιμναίος


Spread the love