Σοβαρή εμπλοκή στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής δημιούργησε η προσπάθεια του Γιάννη Λαγού να καθυστερήσει τη διαδικασία ανακοίνωσης των ποινών, καταθέτοντας αίτημα εξαίρεσης του συνόλου της σύνθεσης της έδρας.
Ετσι, στην έδρα ανέβηκε νέα σύνθεση για να δικάσει την αίτηση εξαίρεσης που είχε καταθέσει ο Γιάννης Λαγός δια του συνηγόρου Κωνσταντίνου Πλεύρη, αλλά η πρόεδρος της νέας σύνθεσης, Μαρία Βετούλα – Σιμιτζή δήλωσε κώλυμα καθώς όπως είπε είχε οριστεί δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στη κύρια ανάκριση.
Η τρίτη σύνθεση της έδρας έκανε τελικά δεκτό το αίτημα αποχής της κ. Σιμιτζή και το δικαστήριο με νέα σύνθεση κρίνει την αίτηση εξαίρεσης του Γ. Λαγού.
Η εισαγγελέας της έδρας, κ. Οικονόμου, η οποία είχε ζητήσει την απαλλαγή των χρυσαυγιτών, ζήτησε να απορριφθεί η αίτηση εξαίρεσης ως απαράδεκτη, αόριστη και ότι ασκείται καταχρηστικά.
Η τρίτη σύνθεση διέκοψε γύρω στις 3 το μεσημέρι ενώ αίτημα κατέθεσε η πολιτική αγωγή για να μιλήσει, που σε άλλη περίπτωση δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει σε αυτήν τη φάση της δίκης.
Προκλητικός
Προκλητικός όπως πάντα ο Γ. Λαγός, ακούστηκε να λέει: «Ετσι μπράβο… Εναν έναν τους στέλνουμε σπίτια τους»…. Μάλιστα ο χρυσαυγίτης βουλευτής φώναζε σχετικά με τη διαδικασία και είπε, μεταξύ άλλων, πως έπαιξαν με τις αθώες ζωές 67 ατόμων.
Ο καταδικασμένος ευρωβουλετής ακολουθεί μια παρελκυστική διαδικασία με στόχο να προκαλέσει χρονοτριβή, καθώς δεν επηρεάζει σε κάτι τη διαδικασία των ποινών που αναμένεται να ακολουθήσει.
Αυτή την ώρα ο δικηγόρος του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης μιλάει στο δικαστήριο επί του αιτήματος που είχε καταθέσει για την εξαίρεση της έδρας επαναλαμβάνοντας ότι ο πελάτης του τεκμαίρεται αθώος με αμετάκλητη απόφαση.
«Έγινε δίκη ιδεών και δεν το αντιληφθήκαμε;», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η δημοκρατία νίκησε. Τι σημαίνει η δημοκρατία νίκησε;
Όλες οι τηλεοράσεις τους κήρυξαν ενόχους. Σήμερα γράφουν και σε ποια φυλακή θα πάνε. Έχουν δηλαδή προδικάσει ότι δε θα δοθεί αναστολή. Και ήρθε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και έβγαλε ανακοίνωση», είπε και πρόσθεσε «οι βουλευτές ανήρτησαν πινακίδες που έγραφαν δεν είναι ένοχοι (αθώοι εννοούσε αλλά μπερδεύτηκε). Ήρθε ο Κουτσούμπας γενικός γραμματέας μεγαλύτερου εγκληματικού οργανισμού Ελλάδος. Ήρθαν χιλιάδες κόσμου και μετέτρεψαν ποινική δίκη σε πολιτική. Δεν επιτρέπεται, εμείς πιστεύουμε ότι επηρεάστηκε το δικαστήριο. Έχουμε υπόνοια ότι επηρεάστηκαν. Αυτό θέλει ο νόμος.Όταν δεν έχουν καταδικαστεί αμετακλήτως υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας. Εγώ είμαι ακροδεξιός, είναι ποινικό αδίκημα η ιδέα μου;
Με ενοχλεί ότι υπήρξαν εφημερίδες που επαινούσαν πρόεδρο ότι είναι ικανή και αδέκαστη δικαστής. Γιατί υπάρχουν δικαστές που δεν είναι; Απαράδεκτο που ζήτησαν που επιτέθηκαν στην εισαγγελέα επειδή ζήτησε την αθώωση».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο δικηγόρος του Γιάννη Λαγού Κωνσταντίνος Πλεύρης είχε ζητήσει την εξαίρεση όλης της έδρας πλην της εισαγγελέως.
Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα
Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής αλλά και στον Γιώργο Ρουπακιά. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
Οι δικαστές ομόφωνα αναγνώρισαν ελαφρυντικά σε 14 κατηγoρούμενους.
Ο Χρυσοβαλάντης Αλεξoπουλος και ο Στάθης Μπούκουρας έλαβαν ελαφρυντικό για καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ο Νίκος Μίχος έλαβε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και ο Μιχάηλ Αρβανίτης αυτό του σύννομου βίου.
Σε οκτώ κατηγορούμενους αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Πρόκειται για τους Αναστάσιο Αναδιώτη, Γιώργο Τσακανίκα, Δημήτρη Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Χρήστο Χατζηδάκη, Θωμά Μαρία, Αριστοτέλη Χρυσαφίτη, Κώστα Παπαδόπουλος. Επιπλέον, στους Γιώργο Δήμου και Γιώργο Σκάλκο το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Κανένα ελαφρυντικό, επίσης, δεν αναγνωρίστηκε για τον Γιώργο Ρουπακιά, αλλά και για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.
Συγκεκριμένα, αναγνώρισε τα ελαφρυντικά της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, της ειλικρινής μεταμέλειας και του σύννομου βίου.
Από τους 68 που κάθισαν στο εδώλιο, πλήρως απαλλάχθηκαν έντεκα. Είναι οι εξής: Αγιοβλασίτης Διονύσιος, Αποστολόπουλος Γεώργιος, Γαλανάκης Χρήστος, Γαροφαλάκης Σάββας, Καλπίτζης Γιώργος, Μαυρικάκης Μανώλης, Μπενέκη Νικολέτα, Πέρης Γιώργος, Πετράκης Γιώργος, Σκορδέλη Θέμις, Ψιλάκης Μανώλης