Την ονομαστική του εορτή έχει σήμερα 4 Δεκεμβρίου ο Επίσκοπος και Μητροπολίτης Καστορίας, Υπέρτιμος και Έξαρχος Άνω Μακεδονίας, καθώς σήμερα τιμάται η μνήνη της Αγίας Βαρβάρας αλλά και του Αγίου Σεραφείμ του νέου Ιερομάρτυρα, το όνομα του οποίου φέρει ο Σεβασμιώτατος.
Ευχόμαστε ο Θεός να του χαρίζει έτη πολλά, καθώς η ακριτική Καστοριά τον έχει ανάγκη όσο ποτέ! Άλλωστε στα 24 χρόνια της ποιμαντορίας του, δεν έχει κρύψει την τεράστια αγάπη του για τον τόπο και τους ανθρώπους! Πατέρας στοριγκός, ποιμένας ανήσυχος, τρέχει σε κάθε «γκρεμό» μέρα και νύχτα ακούραστα για κάθε παιδί του που υποφέρει και να το επαναφέρει στην αγκαλιά και στην γαλήνη της αγκαλιάς του Θεού!
Αν και πριν λίγες μέρες, από την Ιερά Μητρόπολη, ανακοινώθηκε ότι δεν θα εορτάσει λόγω των δυσκολιών που έχουν προκύψει από την πανδημία, είναι αδύνατον να μην εκφράσουμε εγκάρδιες ευχές σε αυτόν τον πνευματικό άντρα του τόπου μας, που στέκει φάρος αναμένος! Να του χαρίζει ο Θεός τα προς σωτηρία αιτήματα, υγεία, κάθε δύναμη σώματος και ψυχής και να έχει ακλόνητη και πλούσια την αγάπη των πνευματικών του παιδιών!
Ποιος είναι ο Άγιος Σεραφείμ
Ο Άγιος Σεραφείμ γεννήθηκε στο χωριό Μπεζούλια της επαρχίας Αγράφων και ανατράφηκε κατά Χριστόν από τους θεοσεβείς γονείς του, Σωφρόνιο και Μαρία. Αγάπησε τη μοναχική ζωή και πήγε στη Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου, την επονομαζόμενη Κορώνα ή Κρύα Βρύση και επιδόθηκε στην άσκηση της αρετής. Διακρίθηκε για την άσκησή του και έγινε ηγούμενος της Μονής. Αργότερα χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Φαναριού και Νεοχωρίου.
Κατηγορήθηκε ότι πήρε μέρος στην επανάσταση του Διονυσίου Φιλοσόφου (βλέπε 10 Οκτωβρίου), συνελήφθη από τους Τούρκους, που μάταια προσπάθησαν να τον εξισλαμίσουν. Εξαγριωμένοι οι Τούρκοι μπροστά στη σταθερότητα της πίστης του ιερομάρτυρα, υπέβαλαν σ’ αυτόν φρικτά βασανιστήρια, τα οποία μεγάλωναν, εφ’ όσον ο Σεραφείμ διαρκώς αρνιόταν να προδώσει την ελληνοχριστιανική πίστη του. Αφού του έκοψαν τη μύτη και επανειλημμένα τον παρουσίασαν στον κριτή, αρνούμενος να αλλαξοπιστήσει, τον εκτέλεσαν στις 4 Δεκεμβρίου 1601 μ.Χ. με σουβλισμό και κατ’ άλλους με απαγχονισμό.
O σοφολογιώτατος διδάσκαλος Xριστοφόρος Προδρομίτης συνέθεσε για τον Άγιο Σεραφείμ οκτωήχους Kανόνες, προσόμοιά και ιδιόμελα, τα οποία τυπώθηκαν μαζί με την Aκολουθία του.
Η τιμία κεφαλή του Αγίου Σεραφείμ, η οποία εναποτέθηκε στη Μονή της Κρύας Βρύσης, όπου είχε μονάσει ο Άγιος, παρά τις κακοποιήσεις και τις κακουχίες που υπέστει, αποτελεί ένα διαρκές θαύμα του Θεού, αφού «περιβάλλεται από το δέρμα, το οποίο σε μερικά μέρη έχει αποσπαστεί από τους πιστούς, για φυλαχτό και φέρει τα σημάδια του μαρτυρίου· ενώ το αριστερό μάτι του Αγίου είναι γαλήνια κλεισμένο, το δεξί φέρει εμφανή τα ίχνη κακοποιήσεων, καθώς επίσης εμφανέστατα φαίνεται και η αποκοπή της μύτης!». (Αρχιμανδρίτη Μακαρίου Τόγκα, «Η Ιερά Μονή Παναγίας Κορώνας – Βίος και Πολιτεία του Αγίου του Χριστού Νέου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, του Θαυματουργού (+ 1601)»· και «Ακολουθία…»· έκδοση Ι. Μητροπόλεως Καστορίας 2001).