Σε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, όπως έγινε γνωστό απόψε από πηγές του περιβάλλοντός του.
Ο ντ’ Εστέν, ο οποίος γεννήθηκε το 1926 στο Κόμπλεντς της Γερμανίας και αναδείχθηκε στο ύπατο αξίωμα της Γαλλίας το 1974, είχε εισαχθεί πρόσφατα σε νοσοκομείο της πόλης Τουρς, στη δυτική Γαλλία.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του (1974-81), προώθησε τον εκσυγχρονισμό της γαλλικής κοινωνίας, εφαρμόζοντας το συναινετικό διαζύγιο και νομιμοποιώντας τις αμβλώσεις, ενώ υπήρξε και ένας από τους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Το βιογραφικό του
Γεννήθηκε το 1926 στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως οικονομικός διευθυντής των Γαλλικών αρχών κατοχής μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η οικογένεια ντ’ Εστέν κατάγεται από τη νοτιοκεντρική περιοχή της Ωβέρνης με δικό τους πύργο στο Σαμελιέρ.
Αποφοίτησε από το Λύκειο Ζανσόν ντε Σαλλύ του Παρισιού. Κατά την περίοδο της νεότητάς του υπηρέτησε στα τεθωρακισμένα της Στρατιάς της Ελεύθερης Γαλλίας. Μετά τις σπουδές του στην Grande Ecοle – ENA, τελείωσε την Πολυτεχνική Σχολή αποφοιτώντας έκτος στη σειρά, διορίστηκε Οικονομικός Επιθεωρητής.
Με το Ανεξάρτητο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική εθνοσυνέλευση.
Το 1959 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και τρία χρόνια αργότερα Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε ηλικία 36 ετών και πέρασε στην ιστορία ως ο νεαρότερος Γάλλος Υπουργός Οικονομικών.
Συγκρούστηκε με τους ορθόδοξους Γκωλικούς για ζητήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας ευρωπαϊκής ένωσης, και στενότερων δεσμών με τις Ή.Π.Α.Γι’ αυτό και παύθηκε από τον Ντε Γκωλ.
Από το 1974 ως το 1981 διατέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, τηρώντας κεντροδεξιά πολιτική.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του σε υψηλά αξιώματα η Γαλλία σταθεροποιήθηκε ως η δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και τέταρτη στον κόσμο. Όπως και ο Σαρλ ντε Γκωλ, προώθησε τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας-Γερμανίας αλλά, σε αντίθεση με τον Ντε Γκωλ, υποστήριζε την ένταξη της Μ. Βρετανίας στην (τότε) ΕΟΚ. Τ
Το 1981 έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Μιτεράν, ενώ παράλληλα ο Ζακ Σιράκ, πρώην πρωθυπουργός του, διέσπασε την ενότητα της παράταξης των συντηρητικών στρεφόμενος εναντίον του.
Μετά από μία δυσμενή περίοδο, τελευταία αρχίζει να επανακτά την επιρροή που ασκούσε παλιά και έχει προτείνει την άμεση εκλογή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ελπίζοντας στην ανάδειξή του στο αξίωμα αυτό.
Η ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα
Ο πρόεδρος Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ήταν ιδιαίτερα συνδεδεμένος με την Ελλάδα και δεν μετανιώνει που διεκδίκησε και πέτυχε την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν ήταν πρόεδρος της Γαλλίας, μεταξύ 1974 και 1981.
Αν και δεν έχει κρύψει ποτέ ότι θεωρούσε λάθος που η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρωπαϊκό νόμισμα, στη συνέχεια ήθελε να δει τη χώρα μας να στέκεται ξανά στα πόδια της.
«Η Ελλάδα έχει πολλά δύσκολα χρόνια πίσω της, ζητήθηκαν υπερβολικές προσπάθειες από τον ελληνικό λαό. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα βρει όλη τη ζωντάνια της, διότι προφανώς κατέχει μια θέση στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια!» είχε πει μιλώντας στα «Νέα» στις 24 Μάϊου του 2019.
Οι δηλώσεις στα Νέα είχαν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των ευρωεκλογών του 2019, τις οποίες παρακολουθεί πάντα από πολύ κοντά.
Σε παρέμβαση του μέσα από τα «ΝΕΑ» είχε δηλώσει πως παρ’ όλες τις κάθε είδους απειλές, ήταν αισιόδοξος για την κρίση των πολιτών την ώρα της ψήφου, διότι η πρόκληση του μέλλοντος της Ευρώπης ξεπερνά τις σειρήνες του λαϊκισμού.
«Η Ευρώπη του αύριο θα στηριχθεί στις δημοκρατικές δυνάμεις. Το ρίσκο ενός εθνικιστικού και λαϊκίστικου κύματος δεν είναι πιθανό, επειδή οι πολίτες γνωρίζουν ότι μόνο η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορέσει να τους υπερασπιστεί ενάντια στις μεγάλες αμερικανικές και κινεζικές δυνάμεις» είχε πει.