Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας κατηγόρησε την Τουρκία ότι στηρίζει τον αζέρικο στρατό με μαχητικά αεροσκάφη
Σε 158 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στις τάξεις του στρατού, μετά την ανακοίνωση σήμερα της απώλειας άλλων 54 στρατιωτικών στους κόλπους των δυνάμεων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της αποσχισθείσας αυτής περιοχής.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι οποίες στηρίζονται από την Αρμενία, και του Αζερμπαϊτζάν μαίνονται από την Κυριακή.
Το Γερεβάν έχει «αποδείξεις» για τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας
Η Αρμενία διαθέτει “αποδείξεις” ότι η Τουρκία στηρίζει στρατιωτικά τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ, δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η οποία κυκλοφόρησε σήμερα.
Ο Πασινιάν κατηγόρησε την Τουρκία ότι στηρίζει τον αζέρικο στρατό με μαχητικά αεροσκάφη, drones και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό και ότι έχει στείλει στρατιωτικούς συμβούλους καθώς και “μισθοφόρους και τρομοκράτες” στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ, την αποσχιθείσα περιοχή που στηρίζεται από την Αρμενία, όπου συγκρούονται από την Κυριακή Μπακού και Γερεβάν.
“Έχουμε αποδείξεις”, τόνισε ο Πασινιάν. “Χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τουρκικά F-16 για να βομβαρδίσουν περιοχές όπου ζουν άμαχοι στο Άνω- Καραμπάχ”, κατήγγειλε ο ίδιος.
“Η διεθνής κοινότητα και κυρίως η αμερικανική κοινή γνώμη θα πρέπει να γνωρίζει ότι F-16 που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για να σκοτώνουν Αρμένιους σε αυτή τη σύγκρουση”, τόνισε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.
“Υπάρχουν αποδείξεις”, συνέχισε, “ότι Τούρκοι διοικητές του στρατού εμπλέκονται άμεσα στη διοίκηση της επίθεσης”.
“Η Άγκυρα προσέφερε στο Μπακού στρατιωτικά οχήματα, όπλα, καθώς και στρατιωτικούς συμβούλους. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία εκπαίδευσε και μετέφερε χιλιάδες μισθοφόρους και τρομοκράτες από περιοχές που ελέγχει στη βόρεια Συρία”, δήλωσε ο Πασινιάν. “Αυτοί οι μισθοφόροι και οι τρομοκράτες μάχονται σήμερα κατά των Αρμενίων”, πρόσθεσε.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε επίσης σήμερα στην ανάμειξη στη σύγκρουση εκατοντάδων τζιχαντιστών που έφυγαν από τη Συρία για να πάνε στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ περνώντας από την Τουρκία.
Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ζητήσει “εξηγήσεις” για το θέμα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν. “Ξεπεράστηκε μια κόκκινη γραμμή” και αυτό “είναι απαράδεκτο”, τόνισε μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους.
Ο Πασινιάν εκτίμησε στη συνέντευξή του στην Figaro ότι η Τουρκία ευθύνεται “απολύτως” για τη στρατιωτική κλιμάκωση που σημειώθηκε στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.
“Επιθυμία της Τουρκίας είναι να ενισχύσει τον ρόλο της και την επιρροή της στον νότιο Καύκασο και να αλλάξει με αυτό τον τρόπο το status quo που ισχύει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα”, επεσήμανε. “Εξακολουθεί να έχει το όνειρο της δημιουργίας μιας αυτοκρατορίας όπως ήταν το σουλτανάτο και ακολουθεί έναν δρόμο που μπορεί να βάλει φωτιά στην περιοχή”, προειδοποίησε ο Πασινιάν.
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι για τη χώρα του η ιδέα μιας εκεχειρίας είναι ακόμη πρώιμη. Το Ναγκόρνο – Καραμπάχ “δεν μπορεί να αφοπλιστεί διότι αυτό θα οδηγήσει σε μια γενοκτονία”, εκτίμησε.
Μάλιστα ο Πασινιάν αναφέρθηκε “σε αυτό που συνέβη το 1915, όταν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάστηκαν στην πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα”. Σύμφωνα με τον ίδιο, “το τουρκικό κράτος εξακολουθεί να αρνείται το παρελθόν και οδηγείται και πάλι σε έναν δρόμο γενοκτονίας”.