Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στις αρχές του 2023 αύξησε τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 9,6%. Και, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν για τον πληθωρισμό και τον Ν. 4670/2020, θα υπάρξει νέα αύξηση από 1.1.2024 κατά 4,2% ή και περισσότερο αν ο πληθωρισμός επανέλθει σε… υψηλές πτήσεις. Ουσιαστικά, σε διάστημα δώδεκα μηνών η αύξηση των εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων θα φτάσει το 14%! Αυτό όμως δεν το γνώριζαν οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες όταν κατά 56% ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία στις 21.5.2023…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αντιμετωπίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ συν ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή, ο Κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε αύξηση στα 950 ευρώ του κατώτατου και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ. Προσοχή όμως: «Σε βάθος τετραετίας»…
Ο Κ. Μητσοτάκης ήξερε όταν έκανε αυτή την εξαγγελία ότι ουσιαστικά η απόφαση (κοινοποιημένη από τον Απρίλιο στην ελληνική κυβέρνηση για συνέχιση του «παγώματος» των τριετιών) ουσιαστικά μετέτρεπε την υπόσχεση για μέσο μισθό 1.500 ευρώ σε κενό λόγο. Επιπλέον, επρόκειτο για επικοινωνιακό τρικ, το οποίο όμως δεν αποκαλύφθηκε πλήρως. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για 880 ευρώ μισθό συν τιμαριθμική αναπροσαρμογή ανά έτος ο κατώτατος μισθός θα υπερέβαινε τα 900 ευρώ το 2024 και τα 950 το 2025. Το 1.500 ήταν μόνο και μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων. Μόνο η επικοινωνιακή πολιτική της Ν.Δ. στα ΜΜΕ το επέβαλε ως πραγματικότητα, για να το «γκρεμίσει» μόλις 48 ώρες μετά τις εκλογές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τη δέσμευση Μητσοτάκη είναι θέμα το κατά πόσο θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ το 2024 ο βασικός μισθός…
Κατά τα λοιπά, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έχει «κρυφή ατζέντα»… Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η συνέπεια των κρυφών δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και απέκρυψε επιμελέστατα (λογικό ήταν…) κατά την προεκλογική περίοδο.
Παρά την εκτεταμένη φιλολογία για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, οι σχετιζόμενοι με το ελληνικό δημόσιο χρέος όροι που εγκρίθηκαν από την Κομισιόν είναι σκληρότεροι και από τους προ της κρίσης του κορωνοϊού ισχύοντες.
Η συνθήκη του Μάαστριχτ προβλέπει ότι οι χώρες που έχουν χρέος το οποίο υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ τους είναι υποχρεωμένες να μειώνουν το χρέος τους κατά 5% επί του ποσοστού του υπερβάλλοντος χρέους.
Ειδικότερα το 2023, με υπερβάλλον χρέος 161,9%-60%=101,9% του ΑΕΠ βάσει κανόνων Μάαστριχτ, η υποχρέωση της Ελλάδας έπρεπε να ήταν η μείωση του χρέους της κατά 5,1% του ΑΕΠ περίπου. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για 9,1%!
Όλα αυτά δεν προοιωνίζουν τίποτα καλό για το μέλλον των ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών προσθέτοντας τα θέματα της πρώτης κατοικίας και της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών…
Μόνο η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επερχόμενες εκλογές τον Ιούνιο μπορεί να σταματήσει αυτόν τον κατήφορο….