//Μειώνεται κατά 80% το ενοίκιο των πληττόμενων επιχειρήσεων για Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Μειώνεται κατά 80% το ενοίκιο των πληττόμενων επιχειρήσεων για Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Spread the love

Τη μείωση του ενοικίου κατά 80% των πληττόμενων επιχειρήσεων, που είναι κλειστές με κρατική εντολή, για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2021.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο ενίσχυσης των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων.

Για το 60% του ενοικίου οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν από το κράτος, όπως είπε, και αντίστοιχα οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν το 20%.

«Επειδή έχω ευθύνη να αφουγκράζομαι την ανησυχία της αγοράς, θα ήθελα σήμερα να ανακοινώσω ένα ακόμη μέτρο προστασίας και ανακούφισης, για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, για αυτές που θα μείνουν κλειστές με εντολή του κράτους μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατά 80%.»

» Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Ταυτόχρονα η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα έχει πάλι κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επιχειρηματίες, αγρότες που παρουσιάζουν πτώση τζίρου».

Είναι και αυτό μέτρο που ευνοεί τους μεγάλους;

Την θετική αυτή έκπληξη που αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα εμπόρων και βιοτεχνών, κυρίως μικρών και μεσαίων, επεφύλαξε ο πρωθυπουργός για το τέλος της ομιλίας του, κατά την οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν στηρίζει την πραγματική οικονομία και την εργασία που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Με την Αντιπολίτευση, αλλά και φορείς της αγοράς να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πολλά από τα μέτρα ενίσχυσης, που έχει λάβει όπως και η υιοθέτηση της μεθόδου click away για τις αγορές των γιορτών, εξυπηρετούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις που πλήττονται (σε εστίαση, λιανεμπόριο, επιχειρήσεις του πολιτισμού και του αθλητισμού κτλ) θα πληρώσουν για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μόνο το 20% του ενοικίου.

Το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες για να μην έχουν άλλες απώλειες, όπως είπε, και αντίστοιχα οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόλις το 20%.

«Μήπως και αυτό είναι ένα μέτρο που ευνοεί μόνο τους μεγάλους;» είπε χαρακτηριστικά.

Ανάσα το click away για το εμπόριο που δοκιμάζεται

Υπερασπιζόμενος πάντως την επιλογή του click away, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα το στηρίξει όπως μπορεί, εκτίμησε ότι δουλεύει καλά και ταυτόχρονα διαμήνυσε σε όλες τις μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα πως πρέπει ούτως ή αλλως να επενδύσουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ανεξαρτήτως κορονοϊού.

Επιτέθηκε δε στην Αντιπολίτευση λέγοντας ότι λοιδορεί το μέτρο χωρίς όμως να έχει να προτείνει εναλλακτική λύση.

Παράλληλα, αρνήθηκε ότι ευνοεί τους μεγάλους ομίλους, αναφέροντας ότι υπάρχουν κάποιοι μεγάλοι όμιλοι που δεν θέλησαν να μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία, ενώ τόνισε πως «το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει έρθει για να μείνει και είναι μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους. Υπάρχουν κεφάλαια για να το κάνουν. Όσες επιχειρήσεις δεν το κάνουν, ασχέτως πανδημίας, θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση».

Η μείωση ενοικίου μεταξύ των μέτρων που ζητά η αγορά

Ο κόσμος της αγοράς και κυρίως οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες εξέφρασαν από την αρχή έντονες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου του click away.

Χαρακτηριστική η αντίδραση της ΓΣΕΒΕΕ που από την αρχή έκανε λόγο για οριστική απώλεια του εορταστικού τζίρου για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

«Μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου και ένα μικρό ποσοστό των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων διαθέτουν e-shop με αποτέλεσμα όλος ο όγκος των πωλήσεων της εορταστικής περιόδου να συγκεντρωθεί και να οδηγηθεί στα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου του λιανικού εμπορίου» τόνιζε η ΓΣΕΒΕΕ και πρόσθετε:

«Οι προσδοκίες των μικρομεσαίων εμπόρων, ότι λειτουργώντας τις τελευταίες ημέρες του χρόνου θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος του εορταστικού τζίρου, χάθηκαν οριστικά και αμετάκλητα. Η επιβίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων αφήνεται στην τύχη τους, χωρίς την ανακοίνωση κάποιου ουσιαστικού μέτρου στήριξής τους, από την πλευρά της κυβέρνησης.»

» Είναι σαφές ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι μια αδιαπραγμάτευτη αρχή, δεν μπορεί όμως η προστασία της δημόσιας υγείας να λειτουργεί ως άλλοθι για τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και υπέρ της συγκέντρωσης της αγοράς σε λίγους και ισχυρούς».

«Αμφιλεγόμενη πρακτική» χαρακτήρισε το click away και η ΕΣΕΕ, υιοθετώντας και αυτή την θέση ότι «πρακτικά ευνοεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις» και ζητώντας πρακτικά μέτρα από την κυβένρηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Μεταξύ μάλιστα των μέτρων που ζητούσε ήταν η διατήρηση της μείωσης 40% των ενοικίων επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Ειδικότερα, η ΕΣΕΕ ζητά:

Την άμεση θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» επιχειρηματικού τροφοδότη λογαριασμού που θα συνδεθεί με τα POS και θα δώσει στις επιχειρήσεις την στοιχειώδη ρευστότητα που απαιτείται για να σωθούν από το λουκέτο.
Το πάγωμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι την επαναφορά της ομαλότητας στην αγορά και την ένταξή τους σε μία γενναία ρύθμιση.
Την επαναφορά των 120 δόσεων για τις ήδη υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς περιορισμούς.
Την άμεση αναστολή όλων των δόσεων επιχειρηματικών δανείων και την ρύθμιση του μεγάλου όγκου επιταγών που έχουν εκδοθεί με την προσδοκία του εορταστικού τζίρου.
Την διατήρηση της μείωσης 40% των ενοικίων επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.
Τον σχεδιασμό ειδικής ενισχυμένης επιστρεπτέας προκαταβολής με στόχευση ειδικά το εμπόριο και με κριτήριο τη μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι.
Την άμεση απόδοση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μικρομεσαίους εμπόρους, για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.
Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για άσκηση επιτηδεύματος με τα καταστήματα κλειστά.


Spread the love