//Κίνημα Δημοκρατίας: Να μπει φρένο στις καταχρηστικές πρακτικές των funds εις βάρος των δανειοληπτών

Κίνημα Δημοκρατίας: Να μπει φρένο στις καταχρηστικές πρακτικές των funds εις βάρος των δανειοληπτών

Spread the love

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Γιώτα Πούλου και Ραλλία Χρηστίδου, μέλη του Κινήματος Δημοκρατίας, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Δικαιοσύνης, απαιτώντας άμεση επιβολή αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση των καταχρηστικών πρακτικών που εφαρμόζουν οι τράπεζες και τα funds.

Οι δανειολήπτες υφίστανται καταχρηστικές τακτικές, όπως η βεβιασμένη έκδοση διαταγών πληρωμής, οι παραπλανητικές και εκφοβιστικές τηλεφωνικές κλήσεις με απειλές για άμεσες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, καθώς και η απόκρυψη ουσιωδών πληροφοριών για τις διαδικασίες ρύθμισης οφειλών. Αυτές οι πρακτικές δεν μπορούν να συνεχιστούν, καθώς πλήττουν σοβαρά τα δικαιώματα των δανειοληπτών και δημιουργούν μια ασφυκτική, κοινωνικά άδικη κατάσταση. Απαιτούμε να μπει φρένο σε αυτές τις συμπεριφορές και την επιβολή ενός σαφούς θεσμικού πλαισίου εποπτείας και διαφάνειας.

Οι βουλευτές ζητούν την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των δανειοληπτών και την εφαρμογή συστηματικού ελέγχου των πρακτικών των funds και τραπεζών.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών
Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Δικαιοσύνης
Θέμα: «Ανάγκη ελέγχου και περιορισμού των καταχρηστικών πρακτικών τραπεζών και funds εις βάρος δανειοληπτών»

Η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) από τράπεζες και funds στην Ελλάδα αποτελεί ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα την ελληνική κοινωνία, κυρίως λόγω των επαναλαμβανόμενων καταγγελιών για καταχρηστικές πρακτικές εις βάρος δανειοληπτών. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το σύνολο των δανείων που έχουν μεταβιβαστεί σε funds ανέρχεται στα 86,96 δισ. ευρώ. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω της στρατηγικής μεταβίβασης των δανείων αυτών, οι δανειολήπτες βρίσκονται αντιμέτωποι με πληθώρα καταχρηστικών τακτικών.

Καταγγελίες από ενώσεις καταναλωτών και δημοσιεύσεις στον τύπο επισημαίνουν ότι οι δανειολήπτες συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τη βεβιασμένη έκδοση διαταγών πληρωμής, ακόμη και όταν βρίσκονται σε διαδικασία ρύθμισης μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών ή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Ν. 3869/2010). Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου funds απορρίπτουν αιτήσεις ρύθμισης χωρίς αιτιολογία και προχωρούν σε άμεση έκδοση διαταγών πληρωμής, στερώντας στους δανειολήπτες τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) έχει δημοσιεύσει στοιχεία σχετικά με πρακτικές παραπλάνησης και εκφοβισμού από εκπροσώπους funds. Οι δανειολήπτες καταγγέλλουν συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις, στις οποίες αναφέρονται παραπλανητικές πληροφορίες για τις διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμού, συχνά με αναφορά σε χρονικά περιθώρια που δεν ισχύουν νομικά. Παρατηρείται, δηλαδή, εκτεταμένη χρήση παραπληροφόρησης και εκφοβιστικών τακτικών μέσω συνεχών τηλεφωνικών οχλήσεων, στις οποίες οι εκπρόσωποι των funds προβαίνουν σε απειλές για άμεσες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ακόμα και όταν τέτοιες διαδικασίες δεν είναι νομικά εφικτές. Σε πολλές περιπτώσεις, οι δανειολήπτες λαμβάνουν ελλιπή ενημέρωση σχετικά με τις προθεσμίες και τη δυνατότητα επίσπευσης πλειστηριασμών, γεγονός που δημιουργεί σύγχυση και πανικό, εντείνοντας την ανασφάλεια και δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη οικονομική και ψυχολογική τους κατάσταση.

Η απουσία σαφούς πλαισίου εποπτείας και διαφάνειας στις πρακτικές των funds προκαλεί σύγχυση και αβεβαιότητα στους δανειολήπτες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναφέρεται ότι η κωλυσιεργία στην παροχή βεβαιώσεων ή εγγράφων που απαιτούνται για την υποβολή ρύθμισης, καταλήγει στην έκδοση διαταγών πληρωμής πριν καν ολοκληρωθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Είναι προφανές ότι η απουσία συστηματικού ελέγχου στις πρακτικές των funds και των τραπεζών οδηγεί σε διαρκείς καταγγελίες για κοινωνικά άδικες ενέργειες, δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση για χιλιάδες δανειολήπτες.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Υπάρχει πρόθεση για αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των δανειοληπτών και για συστηματικό έλεγχο των καταχρηστικών πρακτικών των funds και των τραπεζών;
Ποια επιπλέον μέτρα εποπτείας και διαφάνειας προτίθεστε να λάβετε, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των funds με τις προβλέψεις της νομοθεσίας και να αποτραπούν καταχρηστικές ενέργειες;
Υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου και διαμεσολάβησης, ο οποίος θα καταγράφει και θα διαχειρίζεται καταγγελίες δανειοληπτών και θα προωθεί τη συμμόρφωση των τραπεζών και των funds;
Ποια περαιτέρω μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την αποτροπή παραπλανητικών πρακτικών, όπως οι παραπληροφορήσεις μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και η απόκρυψη ουσιωδών πληροφοριών από δανειολήπτες;


Spread the love