//Καστοριά: Δύο νεαρές μαθήτριες από την Γαλλία βρίσκονται στην Φάρμα Μόσχου στα πλαίσια του Erasmus – ΦΩΤΟ

Καστοριά: Δύο νεαρές μαθήτριες από την Γαλλία βρίσκονται στην Φάρμα Μόσχου στα πλαίσια του Erasmus – ΦΩΤΟ

Spread the love

Η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων συμμετέχοντας σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο σχολών, ζήτησε από κτηνοτροφικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής της Καστοριάς να καταθέσουν αίτηση για την φιλοξενία παιδιών στις επιχειρήσεις τους στα πλαίσια ανταλλαγής μαθητών μέσω του προγράμματος Erasmus. Από τις επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις είναι η Φάρμα Μόσχου στην Καστοριά.

Έτσι, στις 9 Ιουνίου 2023 βρέθηκαν στη Φάρμα Μόσχου δύο 17χρονες μαθήτριες, η Χλόη και η Μάνον, από την Γαλλία και το λύκειο Lycée de Bréhoulou στα πλαίσια του Erasmus. Οι μαθήτριες για ένα μήνα, μέχρι τις 9 Ιουλίου, θα συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις εργασίες της φάρμας, από το τάισμα των ζώων, το άρμεγμα και όποια αγροτική εργασία απαιτείται, αλλά και στο τυροκομείο που διαθέτει η φάρμα. Ήρθαν για να μάθουν καλές πρακτικές διαχείρισης αιγοπροβάτων και παραγωγή τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.


Μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη της φάρμας, κ. Θωμά Μόσχο, ο οποίος μας μετέφερε την συνεργασία που έχει με τα δύο κορίτσια. Δηλώνει εντυπωσιασμένος από την διάθεσή τους για δουλειά. Η Χλόη προέρχεται από οικογένεια κτηνοτρόφων, καθώς διατηρούν φάρμα με βοοειδή στη Γαλλία, ενώ η Μάνον επέλεξε να συμμετέχει στο πρόγραμμα γιατί θέλει να γίνει αγρότισσα και να εμπλουτίσει τις γνώσεις της σε πρακτικές του πρωτογενούς τομέα από άλλες χώρες πλην της Γαλλίας.

Οι μαθήτριες λειτουργούν όπως θα λειτουργούσε κάθε εργαζόμενος σε φάρμα, ενώ δεν πτοούνται τόσο στην οδήγηση και τον χειρισμό τρακτέρ όσο και σε κάθε άλλη εργασία που απαιτεί δύναμη.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμά Μόσχο, οι νεαρές μαθήτριες έχουν συνηθίσει σε διαφορετικό τρόπο λειτουργίας στη χώρα τους όσον αφορά τις κτηνοτροφικές μονάδες, καθώς τα χωράφια, οι στάβλοι, τα τυροκομεία και η κατοικία των κτηνοτρόφων βρίσκονται μέσα στα πλαίσια της φάρμας, ενώ οι περισσότερες εργασίες είναι αυτοματοποιημένες, απαιτώντας λιγότερα εργατικά χέρια.

Όπως μας είπε ο κ. Μόσχος, μπορεί στην Ελλάδα να κυριαρχεί η λογική τα παιδιά να μην ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, στο εξωτερικό, όμως, όχι μόνο ασχολούνται, αλλά εκπαιδεύονται και ενημερώνονται για τις καλύτερες πρακτικές που ακολουθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την αξιοποίησή τους για καλύτερες παραγωγές στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι νεαρές μαθήτριες έφυγαν από την Γαλλία κι ήρθαν στην Ελλάδα, μόνες, για να διευρύνουν τις γνώσεις τους στις άλλες πρακτικές που ακολουθούνται.

 

Πηγή e-ptolemeos.gr | Μαρία Κοτζακόλιου


Spread the love