Τί είναι η πολιτική; Αν το πάμε αφαιρετικά σε επίπεδο διαστρωμάτωσης της έννοιας, δηλαδή τι σημαίνει πρακτικά και γενικά, η πολιτική είναι η οργάνωση της κοινωνικής πραγματικότητας, δηλαδή η διαχείριση της καθημερινής ζωής με στόχο να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο. Συνεπώς η διαχείριση της ζωής είναι συνυφασμένη με την έννοια της πολιτικής. Άρα πως γίνεται οι νέοι που το μέλλον είναι μπροστά τους να λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει πως να καλυτερέψουν τη ζωή τους; Γιατί φτάσαμε ως εδώ;
Στην πλήρη απαξίωση της πολιτικής, στην αποστροφή προς αυτήν και στην αποπολιτικοποίηση των νέων που πάντα ήταν η εμπροσθοφυλακή και ήταν αυτοί που επέφεραν αλλαγές; Η εξήγηση δεν παρατίθεται γραμμικά, διότι η ίδια η ιστορία δεν είναι γραμμική, δηλαδή με άλλα λόγια κάτι συνέβη και οδηγηθήκαμε εδώ. Αρχικά να πούμε πώς μια λειτουργική δημοκρατία επαφίεται στο γεγονός της ύπαρξης κομμάτων. Τα κόμματα τί είναι; Είναι συγκροτημένες ομάδες ανθρώπων με ξεχωριστές μεταξύ τους ταυτότητες , καθεμία από τις οποίες προσπαθεί με βάση την ερμηνεία και την νοηματοδότηση που δίνει στα πράγματα, στις έννοιες να διεκδικήσει όσο καλύτερα μπορεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών, ώστε να διασφαλιστεί η ευρύτερη κοινωνική ευημερία. Με άλλα λόγια κάθε κόμμα βάσει της δικής του αυτοαντίληψης για το τί μπορεί να συμφέρει ή όχι την πλειοψηφία προσπαθεί να δώσει την ιδεολογική μάχη της ηγεμονίας. Με απλά λόγια.
Ποια αντίληψη θα εμπεδωθεί στο σύνολο των πολιτών για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα πράγματα. Αν λοιπόν οι νέοι διαφωνούμε για το πώς λειτουργούν οι σημερινοί πολιτικοί χρέος και καθήκον μας τόσο για τον εαυτό μας, όσο και για το σύνολο είναι να είμαστε ενεργοί πολιτικά, να έχουμε θέσεις, απόψεις και προτάσεις για το πώς θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν γίνεται να αφήνουμε το μέλλον μας αποκλειστικά στα χέρια άλλων, διότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα θα έχουν συνέπειες στο μέλλον σε εμάς τους ίδιους, την νέα γενιά. Τους κάνουμε το χατίρι με άλλα λόγια. Δεν έχουν κάτι καλύτερο από το να απέχουν οι νέοι άνθρωποι από την πολιτική και ιδίως την εκλογική διαδικασία που μας αφορά όλες και όλους άμεσα μιας και σε λίγες μέρες έχουμε εκλογές. Ξέρετε γιατί φοβούνται και τρέμουν την ψήφο μας; Γιατί ως νέοι άνθρωποι είμαστε το πιο αντιδραστικό κομμάτι της κοινωνίας, δεν μπορούν να μας ελέγξουν εύκολα. Για αυτό το λόγο προσπαθούν να μας αποστρέψουν από αυτή τη διαδικασία. Βέβαια να πούμε σε αυτό το σημείο ότι αυτό είναι πρακτική της Νέας Δημοκρατίας και του ίδιου του κυρίου Μητσοτάκη, γιατί πλέον θα μιλάμε με ονόματα και υπογραφές, δεν θα αφήνουμε να εννοείται ότι όλοι τα ίδια κάνουν, καθώς έτσι ξεπλένουμε τους ιθύνοντες και παίρνει η μπάλα και άλλους που ας πούμε στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν φέρουν την ευθύνη. Η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που απέκλεισε 250.000 νέους από τις κάλπες, ενώ είχε την δυνατότητα να τους δώσει, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την δυνατότητα να ψηφίσουν ως ετεροδημότες από εκεί που θα δουλεύουν την σεζόν. Αυτοί είναι και αυτό κάνουν στην Νέα Δημοκρατία, αποκλείουν νέους ανθρώπους από την κάλπη, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι τα νέα παιδιά πάνε να δουλέψουν για να βγάλουν τα προς το ζην.
Θέλουν να ορίσουν το μέλλον για εμάς χωρίς εμάς. Δεν πρέπει και δεν θα τους αφήσουμε. Αν θέλουμε να βάλουμε ανάχωμα σε παλιές δεσπόζουσες ιδέες του θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε για να δημιουργήσουμε χώρο για τις καινούργιες ιδέες, τις δικές μας ιδέες, των νέων ανθρώπων. Πρέπει να έρθουμε σε ρήξη, είναι ο δύσκολος δρόμος και αν με ρωτάς εγώ που σαν νέος άνθρωπος ασχολούμαι με την πολιτική πολλές φορές δεν την παλεύω με αυτά που βλέπω. Απογοητεύομαι, πέφτω, αλλά ξανά σηκώνομαι, πεισμώνω και δεν κάνω το χατίρι τους να εγκαταλείψω την πολιτική, γιατί η πολιτική θα έπρεπε στις συνειδήσεις των ανθρώπων να ταυτίζεται με κάτι καλό, με την διαχείριση της ζωή μας, πώς θα την κάνουμε ποιοτικότερη. Μην αναρωτιέστε γιατί ειδικά η νέα γενιά την αντιλαμβάνεται ως κάτι κακό, καθώς αφήνουμε άλλους ανθρώπους να ασχολούνται με αυτήν, μόνο για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, κι όχι του συνόλου της κοινωνίας. Δεν δικαιούμαστε να τους κατηγορούμε για αυτά που κάνουν, καθώς αυτοί κάνουν την δική τους δουλειά ανενόχλητοι. Εμείς όμως οφείλουμε να κάνουμε τη δική μας δουλειά και να μην τους αφήσουμε να ορίζουν το μέλλον μας.
Το μέλλον μας ανήκει και θα το διεκδικήσουμε! Χρέος μας είναι την έννοια της πολιτικής να της ξανά δώσουμε θετικό πρόσημο. Αυτό όμως θα γίνει μόνο με δράση! Για αρχή πάμε τώρα στις κάλπες να τους ξεβολέψουμε λίγο που θεωρούν την νίκη δεδομένη….