Την ώρα που η κυβέρνηση προχωράει στη λήψη αυστηρών μέτρων για την αποτροπή συγκεντρώσεων για το Πολυτεχνείο, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη τη χώρα.
Άμεση ανάκληση της απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου ζητάει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων – Οι κυβερνητικές αποφάσεις για πρόστιμα, συναθροίσεις και συλλήψεις
Εκτός συνταγματικού πλαισίου χαρακτηρίζει την κυβερνητική απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη τη χώρα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ζητώντας την άμεση ανάκλησή της.
«Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου» αναφέρεται, αλλά όπως επισημαίνεται «το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…». Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος».
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων «επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020, δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές».
Oλόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Σύνταγμα και απαγόρευση συναθροίσεων
Με την υπ’ αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων.
Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…». Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Β’ , 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489).
Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (πχ θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11. Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020, δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές.
Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί.
Σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός ενόψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου
Οι κυβερνητικές αποφάσεις για απαγόρευση της πορείας λόγω κορονοϊού έχουν ήδη ληφθεί και οι αστυνομικές δυνάμεις είναι επί ποδός για να αποτρέψουν οποιαδήποτε συνάθροιση, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Παρά τις κυβερνητικές διευκρινίσεις πως η επιλογή για απαγόρευση της πορείας συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με τον κορονοϊό και την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης των κρουσμάτων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αναγάγει τον φετινό εορτασμό σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Πρόστιμα και συλλήψεις, πάντως, έχουν προαναγγελθεί και αποφασιστεί. Ενδεικτικό είναι πως από το πρωΐ της Κυριακής έως και το βράδυ της Τετάρτης σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 4 ατόμων σε δημόσιους χώρους. Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
· διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
· διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Όλοι ίσοι απέναντι στους νόμους
Σε νέα επικοινωνία που είχε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επανέλαβε την απόφαση πως δεν θα γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου και ο χώρος θα είναι κλειστός, επισημαίνοντας πως θα δοθεί μόνον η δυνατότητα σε ολιγομελείς αντιπροσωπείες των κομμάτων να καταθέσουν στεφάνια το μεσημέρι της Τρίτης κατόπιν συνεννόησης με την αστυνομία.
«Πολιτικά ανεύθυνο και αντικοινωνικό» χαρακτήρισε στην Καθημερινή την επιμονή για διεξαγωγή πορείας εν μέσω πανδημίας ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Είναι μέτρο προστασίας στην πιο δραματική στιγμή της πανδημίας. Είναι πράξη δικαιοσύνης, ίσης μεταχείρισης και συνέπειας στη στάση έναντι των άλλων εορτών. Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, κανείς δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από κάθε πολίτη που δεν έκανε Πάσχα ή 25η Μαρτίου. Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις, όταν τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. Δεν είναι ώρα για παραστάσεις με μικροκομματικά οφέλη, βάζοντας σε κίνδυνο ζωές. Δυστυχώς, οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια. Απαγορεύεται φέτος η πορεία, η Αστυνομία θα εφαρμόσει τον νόμο απαρέγκλιτα παντού», είχε προ ημερών τονίσει.
Κατηγορηματικός υπήρξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις αναφορές του προέδρου του ΜεΡΑ25 Γ. Βαρουφάκη και του γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, που εμφανίστηκαν να αντιτάσσονται στην κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση της πορείας. «Επειδή εδώ υπάρχει δημοκρατία, και οι νόμοι ισχύουν για όλους, ενημερώνω τους κυρίους ότι δεν εξαιρούνται από την συνολική εφαρμογή των νόμων» δήλωσε. «Ότι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη ισχύει και για το ΚΚΕ και τον κ. Βαρουφάκη» υπογράμμισε.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επέμεινε στη θέση του για πραγματοποίηση της πορείας: «Εδώ και 47 χρόνια, κάθε χρόνο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, η πορεία δεν ήταν μνημόσυνο ή κατάθεση στεφάνων, αλλά αγωνιστική διεκδίκηση». Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «και φέτος δεν έχει αυτόν τον χαρακτήρα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε περιεχόμενο. Το Πολυτεχνείο ποτέ δεν υπήρξε κυβερνητική γιορτή».