Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού συγκεντρώνει ποσοστό 35,85% έναντι ποσοστού 34,53% που συγκεντρώνει το κόμμα του βασικού του αντιπάλου Χριστιάν Μίτσκοσκι στο 95% των καταμετρημένων εκλογικών τμημάτων – Αναφορές για χακάρισμα στο σύστημα καταμέτρησης των ψήφων
Ο Ζόραν Ζάεφ είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών στα Σκόπια, έστω και με μικρή διαφορά από το κόμμα της Δεξιάς. Στο 95% των καταμετρημένων τμημάτων και συγκεκριμένα στα 3.399 τμήματα από τα 3.480 συνολικά, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του πρώην πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, συγκεντρώνει ποσοστό 35,85%, έναντι ποσοστού 34,51% που συγκεντρώνει το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν τα παρακάτω ποσσοτά: DUI 11.70%; AA+A 8.82%: L 4.08%; Integra 1.34%; DPA 1.57%
Aναφορές, ωστόσο, από τη γειτονική χώρα κάνουν λόγο για χακάρισμα του συστήματος καταμέτρησης των ψήφων, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέο θρίλερ, με επανάληψη της καταμέτρησης ή μέρος αυτής.
Μεταξύ των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, προηγείται το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 11,57%. Ακολουθεί η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα με ποσοστό 8,79%.
Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή διευκρίνισε ότι η κατανομή των 120 εδρών της νέας Βουλής της χώρας θα γίνει γνωστή αργότερα σήμερα Πέμπτη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εκλογικών αναλυτών, το SDSM θα καταλάβει 49 έδρες, το VMRO-DPMNE 47, το DUI 12 και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» 10 έδρες.
Στη νέα Βουλή εισέρχονται επίσης το εθνικιστικό αριστερό κόμμα «Levica» (Αριστερά) και το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) τα οποία εκτιμάται πως θα καταλάβουν από μία έδρα το καθένα.
Όπως εκτιμούν αναλυτές στα Σκόπια, το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης του SDSM του Ζόραν Ζάεφ, του DUI του Αλί Αχμέτι και του DPA του Μεντούχ Θάτσι. Στην περίπτωση αυτή τα τρία κόμματα, τα οποία συμμετέχουν εξάλλου στην απερχόμενη κυβέρνηση, εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 62 εδρών.
Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανήλθε στο 51%.
Ο Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις του τις πρώτες πρωινές ώρες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικράτηση του κόμματός του στις χθεσινές εκλογές.
«Οι πολίτες ψήφισαν για ένα ασφαλές μέλλον, για ενότητα και αλληλεγγύη, για οικονομική ευημερία, για τάξη και δικαιοσύνη, για ένα καλύτερο μέλλον. Ο δρόμος προς τα εμπρός επιβεβαιώνεται, είπαμε ένα σαφές ‘όχι’ στις δυνάμεις που εκπροσωπούν την οπισθοδρόμηση» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.
Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τις 12 Απριλίου, ωστόσο αναβλήθηκαν μετά το ξέσπαμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Οι εκλογές στη γειτονική χώρα είναι σημαντικές και για την Ελλάδα, καθώς σε περίπτωση ήττας του Ζόραν Ζάεφ, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα μπορούσε μεν να ακυρωθεί επισήμως, αλλά δεν χωράει αμφιβολία ότι θα εκφυλιζόταν, τη στιγμή που θα ενισχύονταν οι εθνικιστικές τάσεις στη γειτονική χώρα.
Η ψηφοφορία εξελίχθηκε ομαλά και χωρίς προβλήματα.
Το ποσοστό συμμετοχής
Το ποσοστό συμμετοχής, έφτασε στο 50,84%, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών που είχαν διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του 2016 και είχε ανέλθει στο 67%.
Ωστόσο και αυτό το ποσοστό των σημερινών εκλογών θα μπορούσε να θεωρηθεί «ικανοποιητικό», καθώς μέρος των ψηφοφόρων προτίμησε να μην προσέλθει στις κάλπες, λόγω φόβου από την εξάπλωση του κορωνοϊού που καταγράφεται στη χώρα όλον τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Μόλις τις περασμένες 24 ώρες καταγράφηκαν 198 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ τέσσερις άνθρωποι που είχαν προσβληθεί κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου.
Οι ψηφοφόροι προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα με προστατευτική μάσκα και απολύμαιναν τα χέρια τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από αυτά.
Οι εκλογές αυτές, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 15 κόμματα και συνασπισμοί διεξήχθησαν για την ανάδειξη νέας Βουλής, η οποία αριθμεί 120 βουλευτές.
Μάχη στήθος με στήθος για Ζάεφ-Μίτσκοσκι
Όλες οι δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα έδειχναν τα δύο μεγάλα κόμματα, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του πρώην πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ και το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι να είναι σχεδόν ισοδύναμα.
Πάντως, όποιο και από τα δύο αυτά κόμματα επικρατήσει στις σημερινές εκλογές δεν πρόκειται να έχει αυτοδυναμία στη Βουλή και θα χρειαστεί να συμμαχήσει με ένα ή περισσότερα αλβανικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Άλλωστε σε όλες τις κυβερνήσεις της χώρας συμμετέχει πάντοτε κάποιο αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στην Βόρεια Μακεδονία, όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.
Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων αναμένεται να επικρατήσει με μικρή διαφορά το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού στη χώρα τα τελευταία 18 χρόνια, με εξαίρεση την περίοδο 2006-2008, ενώ δεύτερη αναμένεται να έρθει η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές αυτές αρχικά είχαν οριστεί για τις 12 Απριλίου, όμως αναβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.
Τόσο η Αθήνα, όσο και οι Βρυξέλλες αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το εκλογικό αποτέλεσμα.
Είναι σαφές ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί την επικράτηση του VMRO-DPMNE.
Αυτό θα σήμαινε ότι η γειτονική χώρα θα άλλαζε ξανά τόνο, υιοθετώντας εθνικιστική ρητορική. Ακόμα, όμως, και αν έχανε ο Ζόραν Ζάεφ η επίσημη ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα ήταν εφικτή. Ακόμη κι αν το VMRO-DPMNE ήθελε να τροποποιήσει το Σύνταγμα στο ζήτημα του ονόματος της χώρας, πέραν του ότι αυτό απαγορεύεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι και πρακτικά αδύνατο λόγω των πολιτικών συσχετισμών.