Η ταυτότητα των δραστών δεν έχει εξακριβωθεί εντούτοις η IBM παρατηρεί πως ο τρόπος δράσης τους παραπέμπει σε ομάδα που δρα για λογαριασμό κυβερνήσεως
Για κυβερνοεπιθέσεις σε οργανισμούς και εταιρείες που σχετίζονται με την λεγόμενη «ψυχρή αλυσίδα» των εμβολίων κορωνοιού, έκανε λόγο η αμερικανική εταιρεία IBM.
Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του BBC oι χάκερς ενδεχομένως κατάφεραν να υποκλέψουν πληροφορίες για το πώς δημιουργούνται τα δίκτυα διανομής για τα εμβόλια που πρέπει να διατηρούνται σε βαθιά κατάψυξη,
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το εμβόλιο mRNΑ των Pfizer / BioNTech που πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασίες -70 βαθμών κελσίου κατά την διάρκεια της μεταφοράς του.
Η ταυτότητα των δραστών δεν έχει εξακριβωθεί εντούτοις η IBM παρατηρεί πως ο τρόπος δράσης τους παραπέμπει σε ομάδα που δρα για λογαριασμό κυβερνήσεως.
Η ανακοίνωση της IBM, η οποία έχει συστήσει ομάδα κυβερνοασφάλειας για να παρακολουθεί θέματα της πανδημίας, έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες προειδοποιήσεις για κυβερνοκατασκοπεία σε ζητήματα ερευνών για το εμβόλιο.
Η επίθεση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο με την αποστολή email που υποτίθεται ότι προέρχονταν από στέλεχος κινεζικής εταιρείας που συνεργάζεται με την GAVI, μια διεθνή συμμαχία για τη διάθεση εμβολίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, στην οποία συμμετέχουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς.
Στο στόχαστρο μπήκαν μεταξύ άλλων οργανισμοί που συνεργάζονται με την GAVI.
Τα πλαστά μηνύματα ζητούσαν από τους παραλήπτες να αποκαλύψουν τους κωδικούς πρόσβασης για τα δίκτυά τους.
«Η στόχευση ακριβείας και η φύση των φορέων που τέθηκαν στο στόχαστρο υποδεικνύουν κρατική δραστηριότητα» ανακοίνωσε η IBM, χωρίς να κατονομάζει κυβερνήσεις.
Στη λίστα των στόχων περιλαμβάνονται:
Η Γενική Διεύθυνση Φόρων και Τελωνείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Κατασκευαστές φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία ψυγείων σε περιοχές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα
Μια εταιρεία λογισμικού με έδρα τη Νότια Κορέα
Μια γερμανική εταιρεία ανάπτυξης ιστοσελίδων της οποίας οι πελάτες έχουν σχέσεις με τη φαρμακοβιομηχανία, τις μεταφορές με εμπορευματοκιβώτια, τη βιοτεχνολογία και την παραγωγή εξοπλισμού επικοινωνίας.
Σημειώνεται πως η Βρετανία τον Ιούλιο κατηγόρησε τη Ρωσία για προσπάθεια υποκλοπής δεδομένων για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ενώ οι ΗΠΑ απηύθυναν ανάλογες κατηγορίες προς την Κίνα.
Σύμφωνα δε με τη Microsoft, οι έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίων μπήκαν στο στόχαστρο της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας.