//Ανησυχούν οι σεισμολόγοι μετά τον χθεσινό ισχυρό μετασεισμό – Ενεργοποιήσε άγνωστο κλάδο του ρήγματος

Ανησυχούν οι σεισμολόγοι μετά τον χθεσινό ισχυρό μετασεισμό – Ενεργοποιήσε άγνωστο κλάδο του ρήγματος

Spread the love

Τι αναφέρουν για τον ισχυρό χθεσινό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ οι επιστήμονες, μετά τα 6 Ρίχτερ στην περιοχή, σχεδόν 24 ώρες μετά – Σε επιφυλακή οι επιστήμονες

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τον χθεσινό ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή της Θεσσαλίας, σχεδόν ένα 24ωρο μετά τη σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ στην περιοχή.

Οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς τα 5,9 Ρίχτερ ήταν ένας σεισμός που δεν περίμεναν και όπως τονίζουν δεν πρόκειται για μετασεισμό των 6 Ρίχτερ, αλλά για έναν νέο σεισμό ο οποίος μάλιστα προήλθε από ένα νέο ρήγμα το οποίο ήταν άγνωστο μέχρι τώρα.

Ο χθεσινός νέος σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις εννέα το βράδυ προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας.

Για ενεργοποίηση άγνωστου κλάδου του ρήγματος που έδωσε τον χθεσινό σεισμό στην Ελασσόνα 4/03/2021 μίλησε το protothema.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής γεωλογίας στο ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας. «Είναι ξεχωριστός σεισμός μ’ αυτή την έννοια, αλλά παραμένει στη μετασεισμική ακολουθία. Παρακολουθούμε με πολλή προσοχή την εξέλιξη, ιδιαίτερα στην περιοχή βόρεια του χωριού Αμούρι».

Όπως δήλωσε στο protothema.gr o διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης η δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αναμενόμενης μετασεισμικής ακολουθίας.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν αναμένει να υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός από αυτόν. Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι έχει μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις της χθεσινής δόνησης σε μια «πληγωμένη περιοχή».

Πώς «εξηγούν» το φαινόμενο οι σεισμολόγοι: Σπάνιο φαινόμενο «δίδυμων» σεισμών

Σύμφωνα με τους επιστήμονες βρισκόμαστε σε μια εξελισσόμενη ιδιαίτερη σεισμική ακολουθία η οποία όμως έχει ξαναπαρατηρηθεί στον ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα το 2014 στους σεισμούς της Κεφαλονιάς.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι: «Είμαι 31 χρόνια στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στον τομέα της πρόγνωσης και μελέτης σεισμών. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ιδιαίτερη σεισμική ακολουθία, όπου είχαμε έναν νέο σεισμό σχεδόν με το ίδιο μέγεθος με τον κύριο σεισμό της Τετάρτης. Το φαινόμενο έχει επαναληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν, το 2014 στους σεισμούς της Κεφαλονιάς όπου είχαμε δυο 6αρηδες με διαφορά δέκα ημερών.

Το φαινόμενο αυτό το έχουμε συναντήσει και σε άλλες σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο. Οι διπλοί κύριοι σεισμοί είναι κάτι το ιδιαίτερο αλλά όχι άγνωστο, είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί από τους ειδικούς σεισμολόγους».

Σημαντικές είναι οι πληροφορίες που έδωσε στο protothema.gr και ο καθηγητής Γεωλογίας και διευθυντής ερευνών Αθάνασιος Γκανάς, σύμφωνα με τον οποίο ο σεισμός της Τετάρτης με μέγεθος 6 Ρίχτερ δεν προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου, όπως έδειχναν τα αρχικά στοιχεία, αλλά από ένα άλλο ρήγμα πιο εσωτερικά στον ορεινό όγκο δυτικά από το Δαμάσι.

Τα Ρίχτερ που δίχασαν τους σεισμολόγους – Τρομάζει ο χορός των μετασεισμών

Τη βεβαιότητα ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί έχουν εκφράσει από την Τετάρτη γνωστοί σεισμολόγοι, μεταξύ των οποίων και ο Γεράσιμος Χουλιάρας.

Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 fm ότι μία σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι πιθανό να την ακολουθήσουν δονήσεις 5 Ρίχτερ, γεγονός που θα επιβαρύνει τα κτίρια που «ταρακουνήθηκαν» με τον κύριο σεισμό και μπορεί να δούμε και καταρρεύσεις κτιρίων στην περιοχή.

Ο σεισμολόγος κατέληξε στο ότι το φαινόμενο δεν έχει περάσει και συνέστησε στον κόσμο της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να ακούει τους σεισμολόγους. Σχεδόν ένα 24ωρο μετά η περιοχή πλήττεται από νέο σεισμό 5,9 Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης, στην περιοχή.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, δήλωνε την Τετάρτη ότι ο σεισμός ήταν ισχυρότερος των 6 Ρίχτερ, εξηγώντας πως «ο σεισμός, με τα τελικά μεγέθη σεισμικής ροπής τα οποία έχουν υπολογιστεί, είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ». Το μέγεθος της σεισμικής δόνησης στα 6,3 Ρίχτερ είχε καταγράψει και το Ευρωμεσογειακό. Στα 6 Ρίχτερ κατέγραψε τη σεισμική δόνηση το Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο.

Από protothema.gr


Spread the love