Τα κρίσιμα ζητήματα και τις άμεσες προτεραιότητες για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς έθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης ΠΕ Καστοριάς», που υλοποιήθηκε την Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024, υπό τον συντονισμό του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Θανάση Κοντογεώργη.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης η Βουλευτής Ν.Δ. Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, εκ μέρους των Δημάρχων Άργους Ορεστικού και Νεστορίου που απουσίαζαν λόγω συμμετοχής του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Νεστορίου Αργύρης Κεραμάρης, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Άργους Ορεστικού Αλέξανδρος Καράτζιος, ο Ειδικός Συνεργάτης του Δήμου Άργους Ορεστικού Χρήστος Λιόκος και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Η προώθηση των έργων υποδομής, η οικονομική ανάπτυξη – ανάδειξη παραγωγικών δραστηριοτήτων και η εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης της ανεργίας, περιλαμβάνονται στα θέματα που έθεσε και ανάπτυξε ο κ. Σαββόπουλος.
Οι προτάσεις του, οι οποίες στάλθηκαν και εγγράφως στον κ. Κοντογεώργη περιλαμβάνονται στην κάτωθι επιστολή που αναφέρει:
Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ,
Ενόψει της τηλεδιάσκεψης μας, για την προετοιμασία του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Καστοριάς σας παραθέτουμε παρακάτω κρίσιμα ζητήματα και προτεραιότητες για την περιοχής μας:
- Προώθηση έργων υποδομής
Α) Ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος Νεστορίου και ακολούθως του αρδευτικού δικτύου.
Εδώ και αρκετά χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες από όλους τους φορείς έτσι ώστε να δοθεί οριστική λύση στο θέμα της στασιμότητας για την κατασκευή του φράγματος Νεστορίου, η κατασκευή του οποίου αποτελεί έργο πνοής και ανάπτυξης για όλη την περιοχή μας. Το φράγμα σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα αρδευτικά έργα, θα αρδεύσει έκταση 71.000 περίπου στρεμμάτων, αναβαθμίζοντας τις υφιστάμενες καλλιέργειες της περιοχής αλλά προσδίδοντας και τη δυνατότητα εγκατάστασης νέων, πιο δυναμικών καλλιεργειών.
Β) Ένταξη και κατασκευή του φράγματος και του αρδευτικού της Διποταμίας
Το συγκεκριμένο έργο προϋπολογισμού 31.000.000 ευρώ θα αρδεύσει 3500 στρέμματα και θα ενισχύσει τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα στην περιοχή Διποταμίας, Κομνηνάδων και Χιονάτου. Το παρόν αποτελεί ένα έργο εθνικής σημασίας καθώς θα προσδώσει αξία σε μια περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα με την Αλβανία .
Γ) Ολοκλήρωση υποδομών Αεροδρομίου Καστοριάς και ανάδειξη της σημασίας του
Η ανάπτυξη του αεροδρομίου της Καστοριάς θα συμβάλει σημαντικά στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό, ενισχύοντας την προσβασιμότητα της περιοχής και προσφέροντας νέες ευκαιρίες στους τομείς του εμπορίου και των μεταφορών. Οφείλουμε να στοχεύσουμε στην αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων με προσθήκη εξοπλισμού και διαμόρφωση του αεροσταθμού, των χώρων επιβατών και χώρων εξυπηρέτησης , ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιβατών και των αεροπορικών εταιρειών.
Δ) Επέκταση σιδηροδρομικού δικτύου
Η προοπτική περαιτέρω βελτίωσης της προσβασιμότητας της ΠΕ Καστοριάς, τόσο από τον υπόλοιπο εθνικό όσο και από τον διεθνή χώρο, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της Σιδηροδρομικής γραμμής Κοζάνη – Σιάτιστα – Άργος Ορεστικό – Αεροδρόμιο Καστοριάς – Αλβανικά σύνορα, για την σύνδεση με Πόγραδετς. Η συγκεκριμένη γραμμή θα συνδράμει στη δημιουργία ενός πλέγματος συνδυασμένων μεταφορών (οδικών, σιδηροδρομικών και εναέριων) και θα καταστήσει την ΠΕ Καστοριάς περιφερειακό κόμβο μεταφορών και διακίνησης πολιτών και εμπορευμάτων για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Ε) Χρηματοδότηση συστημάτων θέρμανσης φυσικού αερίου
Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών θέρμανσης στην Καστοριά και η σύνδεση με το φυσικό αέριο αποτελούν ένα σημαντικό θέμα για την περιοχή, καθώς ο χειμώνας είναι μακρύς και ιδιαίτερα ψυχρός. Μια φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας, που μπορεί να καλύψει με αποδοτικό τρόπο τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων είναι το φυσικό αέριο. Η σύνδεση της Καστοριάς με το δίκτυο φυσικού αερίου έχει ξεκινήσει και αποτελεί στρατηγικό στόχο για την περιοχή καθώς προσφέρει μια οικονομικά συμφέρουσα και πιο καθαρή μορφή ενέργειας σε σύγκριση με το πετρέλαιο ή άλλα στερεά καύσιμα. Η πρόταση είναι, να στηριχθούν τα έργα φυσικού αερίου μέσω χρηματοδότησης της δαπάνης για την αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης, με συστήματα φυσικού αερίου.
Ζ) Ανάπτυξη Χιονοδρομικού Κέντρου Βιτσίου
Η ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Βιτσίου στην Καστοριά είναι σημαντική για την προσέλκυση τουρισμού και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Το Βίτσι έχει μεγάλες δυνατότητες λόγω της φυσικής ομορφιάς του, της ιστορικής του σημασίας και της γειτνίασής του με την Καστοριά. Η αναβάθμιση των υποδομών του χιονοδρομικού, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, την βελτίωση των αναβατήρων και την διαμόρφωση και συντήρηση των πιστών, μπορούν να προσθέσουν μια επιπλέον δυναμική. Επίσης η βελτίωση του οδικού δικτύου και η στοχευμένη ενίσχυση της τουριστικής προβολής θα αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Βιτσίου μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό τουριστικό προϊόν και να ενισχύσει τη θέση της Καστοριάς ως δημοφιλούς προορισμού για τον χειμερινό τουρισμό.
- Οικονομική Ανάπτυξη και Ανάδειξη Παραγωγικών Δραστηριοτήτων
Α) Ενίσχυση της γούνας και των σχετικών βιομηχανιών.
Η Καστοριά έχει παράδοση στην παραγωγή γούνας, ωστόσο ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω του Ρωσό-Ουκρανικού πολέμου τα τελευταία χρόνια. Είναι απαραίτητη η στήριξη του κλάδου με τρόπους που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα και την καινοτομία με την παράλληλη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Β) Τουρισμός και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς.
Προώθηση και προβολή της περιοχής ως τουριστικού προορισμού μέσω της προβολής της Λίμνης της Καστοριάς, των βυζαντινών μνημείων και των παραδοσιακών οικισμών. Επίσης, προτείνεται η ανάπτυξη μορφών εναλλακτικού τουρισμού (ορειβατικός, θρησκευτικός, πολιτιστικός), για να προσελκύσει τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Γ) Προώθηση των τοπικών προϊόντων
Στήριξη των αγροτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης, όπως τα μήλα και τα φασόλια Καστοριάς, ώστε να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητα και η εμπορική αξία τους.
- Εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης της ανεργίας.
Α) Απασχόληση και Κατάρτιση
- Προγράμματα επιδότησης για τη στήριξη των υφιστάμενων τοπικών επιχειρήσεων με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας καθώς επίσης και παροχή χρηματοδοτικής και τεχνικής υποστήριξης για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων .
- Εξειδικευμένα προγράμματα που θα παρέχουν εργασιακές ευκαιρίες στους ανέργους με παράλληλη παροχή κινήτρων και επιδοτήσεων σε εργοδότες για την πρόσληψη τους.
- Δημιουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για να ενισχυθούν οι δεξιότητες και οι γνώσεις των ανέργων και συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα που φέρνουν εκπαιδευτικούς φορείς στην περιοχή.
Ένα Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης για την ΠΕ Καστοριάς μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, στη βελτίωση των υποδομών και στην προώθηση της απασχόλησης.
Οι παραπάνω προτεραιότητες θα μπορούσαν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναζωογόνηση της περιοχής και στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για τους κατοίκους της.
Η επίτευξη των στόχων αυτών απαιτεί στρατηγική συνεργασία μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης, κεντρικής κυβέρνησης, ιδιωτικών φορέων και κοινωνίας των πολιτών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καστοριάς
Σαββόπουλος Δημήτριος