//Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Spread the love

Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει βγει το ερευνητικό τουρκικό σκάφος Oruc Reis, όπως μετέδωσε ο Σκάι.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ περί τις 19:20 το Oruc Reis εξήλθε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κινείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ακόμα στα όρια της παράνομης NAVTEX κρατώντας βορειοανατολική πορεία με ταχύτητα 4 κόμβων και συνοδευόμενο από μικρό τουρκικό στόλο.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Μακρόν και Σίσι
Η Αθήνα συνεχίζει τη διπλωματική της αντεπίθεση απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν και της Αιγύπτου Σίσι για το θέμα με την ένταση που έχει ανακύψει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μετά τις συνομιλίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ε. Συμβουλίου Σ. Μισέλ και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, καθώς και του Νίκου Δένδια με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, δρομολογήθηκε και ορίστηκε για την Παρασκευή 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Mike Pompeo. Η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας, μόλις μια ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του State Department, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα.

Αντίληψη η οποία αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η Ισραηλινή διπλωματία σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της. Οι στενές σχέσεις με το Ισραήλ αναπτύσσονται διαρκώς και έχει καλλιεργηθεί μια σημαντική συναντίληψη για τα θέματα της περιοχής μας. Υπενθυμίζεται δε και η συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 ομού με τις ΗΠΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία.


Spread the love