//Καρυπίδης: Η βίαιη απολιγνιτοποίηση θα πετάξει τη Δυτική Μακεδονία από τον χάρτη

Καρυπίδης: Η βίαιη απολιγνιτοποίηση θα πετάξει τη Δυτική Μακεδονία από τον χάρτη

Spread the love

Με την βίαιη απολιγνιτοποίηση που επιχειρεί η κυβέρνηση η Δυτική Μακεδονία θα βρεθεί εκτός του χάρτη, δηλώνει ο Θ. Καρυπίδης, πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας  τονίζοντας παράλληλα ότι η ανεργία θα εκτοξευθεί στα ύψη και θα δημιουργηθούν πάνω από 30.000 άνεργοι στην περιοχή.

«Η πολιτική που θέλει να αναπτύξει αιφνιδίως ο πρωθυπουργός, ανακοινώθηκε με προηγούμενη δήλωσή του τον Σεπτέμβρη στον ΟΗΕ ότι θα κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες το 2028. Από το 2028 πήγαμε το 2023 χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο, ουσιαστικά η εξέλιξη αυτή αν υπάρξει θα πετάξει από τον χάρτη τη Δυτική Μακεδονία. Η ανεργία θα εκτοξευθεί στα ύψη, μιλάμε για πάνω από 30.000 ανέργους διότι κάθε μία θέση δημιουργεί άλλες τρεις δορυφορικές στην τοπική οικονομία. Θα παραχωρηθεί η ενέργεια σε ιδιωτικά συμφέροντα, το αέριο θα κυριαρχήσει όντας εισαγόμενο καύσιμο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που πρέπει να αναπτυχθούν δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση καυσίμου για τη χώρα» εξήγησε συγκεκριμένα.

Ο κ. Καρυπίδης ανέφερε πως επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είχε καταθέσει ένα Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) στην Ευρωπαϊκη Επιτροπή που βραβεύτηκε από τις οικολογικές οργανώσεις και το οποίο προέβλεπε μέχρι το 2030 λιγνιτική παραγωγή και στη συνέχεια στο μίγμα καυσίμου να συμμετέχει κατά 16% ο λιγνίτης και 16% το φυσικό αέριο που έχει άνθρακα και πρέπει στην κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 να αποσυρθεί από την ατζέντα του καυσίμου. «Μιλάμε για έναν εξορθολογισμό που δεν θα πετούσε τη Δυτική Μακεδονία έξω από την χάρτη και θα έκανε μια μετάβαση δίκαιη και όχι βίαιη» σχολίασε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ως Περιφερειάρχης πήρε την πρωτοβουλία μετά τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή να δημιουργηθεί το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης όπου διασφαλίστηκαν 60 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσουν τα πρώτα βήματα της δίκαιης μετάβασης με ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης. «Την μετάβαση αυτή έρχεται τώρα η σημερινή κυβέρνηση να την κάνει βίαια και χωρίς κανένα σχέδιο» πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμη πως η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι χρειάζεται πάνω από 30 – 35 χρόνια για να γίνει η μετάβαση και όχι ένα και δύο χρόνια.

Αναφορικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού στην εφημερίδα Bild τόνισε πως «μια τέτοια δήλωση δεν αρμόζει σε έλληνα πρωθυπουργό». «Δεν αφορά το ζήτημα της ενέργειας μόνο στη Δυτική Μακεδονία αφορά όλη τη χώρα διότι έχει να κάνει με την αυτάρκεια, την κυριαρχία της χώρας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της στην οποία πρέπει να βρούμε έναν βηματισμό».

«Τα 292 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για την μετάβαση δεν επαρκούν», συμπλήρωσε καθώς πάνω από 30-40 δισ. χρειάζεται η τοπική κοινωνία για να ισορροπήσει το ΑΕΠ που θα χάθει σε ένα βάθος 20ετίας. «Με τα φωτοβολταϊκά των γερμανικών εταιρειών και τις πρόσκαιρες θέσεις εργασίας δε λύνεται το πρόβλημα στην περιοχή μας» επεσήμανε ακόμη καταλήγοντας ότι πέρα από το ζήτημα των θέσων εργασίας δεν έχει γίνει αποκατάσταση των πεδίων τα οποία δεσμεύονται για να δοθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς να αφήνουν περιθώρια ανάπτυξης για τη Δυτική Μακεδονία.


Spread the love