//Κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας – Μπαράζ υπερπτήσεων στο Καστελλόριζο – 19 τουρκικά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο

Κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας – Μπαράζ υπερπτήσεων στο Καστελλόριζο – 19 τουρκικά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο

Spread the love

Στο “κόκκινο” βρίσκεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου. Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω στις 16:12 στα 17.000 πόδια και στις 16:16 πάνω τη Ρω, τη Μεγίστη και τη Στρογγύλη στα 21.000 πόδια.

Στη συνέχεια, δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις στις 16:26 πάνω από τη Ρω και τη Μεγίστη στα 29.000 πόδια και στις 16:31 πάνω από τη Μεγίστη στα 9.500 πόδια. Στη συνέχεια, τρίτο ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε στις 16:41 πάνω από τη Μεγίστη στα 11.000 πόδια,και πραγματοποίησε τρεις υπερπτήσεις πάνω από τη Ρω, στις 16:42 στα 5.000 πόδια, στις 16:30 στα 9.000 πόδια και στις 16:51 στα 13.000 πόδια.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, μετά από αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση, παρακολουθούμε και αναμένουμε» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ανακληθεί και άδειες σε ορισμένες μονάδες του στρατού.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να κάνει δήλωση on camera ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντησή του με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, μια δήλωση η οποία θα κινηθεί στο πεδίο των ευρωτουρκικών σχέσεων κυρίως. Δεν αποκλείεται, αν οι συνθήκες το επιβάλλουν, να προβεί σε δήλωση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τις εξελίξεις στο Αιγαίο.

Οπως μεταδίδουν κυπριακά Μέσα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επιστρέφει στην Αθήνα από την Κύπρο, όπου βρισκόταν για την επέτειο από την τουρκική εισβολή.

Ακόμη δεν είναι γνωστό πού θα κινηθούν τα τουρκικά πλοία. Στο ΓΕΕΘΑ εξετάζουν τρία σενάρια: ΝΑ κινηθούν προς την Κύπρο, προς το Αιγαίο και προς την Αίγυπτο. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ίσως κινηθούν προς Αίγυπτο μετά και την χθεσινή απόφαση του κοινοβουλίου της Αιγύπτου να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη.

Προκλητικός Ερντογάν: Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τις έρευνες

Την ώρα που έχει σημάνει συναγερμός για την τουρκική Navtex, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις.

Σε ομιλία του για τον απολογισμό δύο χρόνων διακυβέρνησης, ο Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός. Οπως υπογράμμισε, η Αγκυρα δεν εξαρτάται από την άδεια κάποιου σχετικά με τις έρευνες.

«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κάποιου ούτε για τα σεισμογραφικά σκάφη μας ούτε για τα γεωτρύπανα. Ό,τι προβλέπει το διεθνές ναυτικό δίκαιο, όποια δικαιώματα έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο αυτό έχουμε λάβει τα μέτρα μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα με τον ίδιο τρόπο».

Δένδιας: Διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την συνάντησή του με τον Χάικο Μάας δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, αλλά υπό όρους και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των κανόνων της καλής γειτονίας» για να προσθέσει με νόημα: «Και βεβαίως διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται».

Χ. Μάας: Πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων μόνο αν παύσει η Αγκυρα κάθε δραστηριότητα στη Μεσόγειο

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σαφή στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία και σημείωσε ότι αναμένεται «οι γεωτρήσεις αυτές που γίνονται μπροστά από την Κύπρο να πάρουν ένα τέλος και να μην ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες».

Πρόσθεσε δε πως «η στάση μας είναι ξεκάθαρη, το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να τηρείται. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόοδος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας θα είναι εφικτή εφόσον πράγματι η Άγκυρα παύσει κάθε δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μάας πρόσθεσε πάντως και την αναγκαιότητα να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία, διότι είναι στρατηγικά μια σημαντική χώρα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και για μεταναστευτικά ζητήματα.

 


Spread the love