//Πόλος έλξης η Δυτική Μακεδονία για τους επενδυτές ΑΠΕ- Μεγάλες εταιρίες δεσμεύουν εκτάσεις με υψηλό αντίτιμο

Πόλος έλξης η Δυτική Μακεδονία για τους επενδυτές ΑΠΕ- Μεγάλες εταιρίες δεσμεύουν εκτάσεις με υψηλό αντίτιμο

Spread the love

Σε πόλος έλξης για όσους επιθυμούν να τοποθετήσουν κεφάλαια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εξελίσσεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα η Δυτική Μακεδονία, με τα εδάφη της να διεκδικούνται από μικρούς επενδυτές, μεσαίους, αλλά και μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού.

Είναι κοινό μυστικό άλλωστε, στην αγορά των ΑΠΕ, πως εταιρείες γερμανικών συμφερόντων έχουν δεσμεύσει αρκετές εκτάσεις που σε πολλές των περιπτώσεων φτάνουν τα 2 ή και τα 3.000στρ., ενώ και εγχώριοι παίκτες έχουν κάνει πολύ σοβαρές κινήσεις σε όλη τη Δυτική Μακεδονία.

Μάλιστα, καλά γνωρίζοντες το «χρηματιστήριο» τιμών για τα εδάφη των ΑΠΕ, λένε στον «Π» πως για 1στρ. γης όπου κάποιος θα καλλιεργούσε σιτηρά, η τιμή από τα 15-20 ευρώ για ενοικίαση, εκτοξεύεται στα 200 ευρώ ανά στρ.

Ο λόγος που έχει κάνει τη Δυτική Μακεδονία τόσο ελκυστική στην προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στο χώρο των ΑΠΕ, δεν είναι άλλος από την διαθεσιμότητα των δικτύων υψηλής τάσης που διαθέτει η περιοχή, δίκτυα τα οποία μάλιστα ξεκινούν και από εδώ λόγω της παρουσίας των εργοστασίων της ΔΕΗ.

Έτσι τα φωτοβολταϊκά πάρκα των πολλών Mhw ή και τα αιολικά, μπορούν να κουμπώνουν πολύ εύκολα στα συγκεκριμένα δίκτυα, γεγονός που οδηγεί πολλούς επενδυτές να αναζητούν εκτάσεις πολύ κοντά στις μονάδες της ΔΕΗ.

Παράλληλα από τον Απρίλιο η Δυτική Μακεδονία έχει ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα, σε ότι έχει να κάνει με τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, καθώς στο γραφείο του ΔΕΔΔΗΕ στη Θεσσαλονίκη οι αιτήσεις που εξετάζονται είναι μία προς μία, που σημαίνει πως όταν εξετάζεται 1 αίτηση απ’ όλη τη Βόρειο Ελλάδα παράλληλα εξετάζεται και 1 από τη Δυτική Μακεδονία.

Το συγκεκριμένο αίτημα είχε προωθηθεί από τοπικούς παράγοντες τη περιοχής και έγινε δεκτό από την κυβέρνηση, στα πλαίσια των αντισταθμιστικών για την απολιγνιτοποίηση, έχει δημιουργήσει ένα επιπλέον πρόβλημα όμως καθώς φέρνει στην περιοχή ακόμα περισσότερους ενδιαφερόμενους και κυρίως μεγάλους παίκτες της αγοράς, οι οποίοι ξέρουν πως οι διαδικασίες εδώ θα είναι πιο γρήγορες απ’ οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

Άλλωστε κριτήριο δεν είναι η καταγωγή του επενδυτή, αλλά το ότι επενδύει σε έδαφος της Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτή η εξέταση των αιτήσεων σε ποσοστό 50-50, για τη Δυτική Μακεδονία, έχει προχωρήσει από τον Απρίλιο και μετά περισσότερες από το 1/3 των περίπου 500 αιτήσεων οι οποίες είχαν κατατεθεί από το Φεβρουάριο του 2019.

Κορεσμένες περιοχές

Πάντως στη Δυτική Μακεδονία, παρατηρούνται και οι λεγόμενες «κορεσμένες περιοχές». Περιοχές όπου οι πολλές αιτήσεις μικρών κυρίως επενδυτών, βγαίνουν ήδη απορριπτικές καθώς τα κοινά δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι ικανά να απορροφήσουν αυτή την ενέργεια Σύμφωνα με πληροφορίες κοντά στο 50% των αιτήσεων αυτών έχουν βγει απορριπτικές με τις περιοχές που παρουσιάζουν πρόβλημα να είναι το Βόιο, η Καστοριά, τα Γρεβενά και σιγά-σιγά να «κλείνουν» περιοχές και γύρω από την Κοζάνη.

Γι’ αυτή την περίπτωση σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται ήδη αίτημα στο ΔΕΔΔΗΕ ώστε να βάλει σε προτεραιότητα την αναβάθμιση των στη Δυτική Μακεδονία, λόγω απολιγνιτοποίησης, αλλά η επικείμενη ιδιωτικοποίησή του κολλάει αυτή η διαδικασία.

Στον αντίποδα αυτής της περίπτωσης βρίσκεται η περιοχή της Εορδαίας, που έχει περιθώριο για τα μικρά έργα, γίνεται όμως εκτίμηση πως σταδιακά θα «μπλοκάρουν» τα μεγάλα έργα για τις υψηλές τάσεις.

Η πρόταση για το μεγάλο πάρκο της ΔΕΗ

Φυσικά και στη Δυτική Μακεδονία οι αιτήσεις ακόμα και για τα πάρκα των 500kwh είναι πάρα πολλές. Απλοί πολίτες, οι οποίοι ενδεχομένως διαθέτουν και δικά τους εδάφη, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την τοποθέτηση χρημάτων στις ΑΠΕ, με τις τράπεζες μάλιστα να δείχνουν πρόθυμες να ανοίξουν την κάνουλα της δανειοδότησης, καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος θεωρείται κερδοφόρος.

Διαβάστε την συνέχεια στον e-ptolemeo.gr

Spread the love