//Κορονοϊός: Το χάπι της Merck βουλιάζει τις μετοχές Moderna – Pfizer

Κορονοϊός: Το χάπι της Merck βουλιάζει τις μετοχές Moderna – Pfizer

Spread the love

Απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της  Moderna και της Pfizer, στον απόηχο στοιχείων για το τελικό στάδιο δοκιμών που έδειξαν ότι το χάπι της Merck για τον κορονοϊό  μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες νοσηλείας ή θανάτου.

Η Merck προηγείται στην κούρσα των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών για τη θεραπεία της Covid-19 με χάπι, ενώ τόσο η Pfizer και η ελβετική Roche με την Atea Pharmaceuticals προχωρούν σε δικές τους δοκιμές τελικού σταδίου.

Αναλυτές «βλέπουν» αλλαγή αντίληψης του κόσμου

Κάποιοι αναλυτές της Wall Street έλεγαν ότι τα θετικά στοιχεία της Merck και η υπόσχεση για την κυκλοφορία ενός χαπιού που θα μπορεί να το παίρνει οποιοσδήποτε στο σπίτι του, αποφεύγοντας την εισαγωγή σε νοσοκομείο, μπορεί να μεταβάλλουν την αντίληψη του κόσμου απέναντι στους κινδύνους από την Covid-19 και τον εμβολιασμό.

«Βλέπουμε έναν μέτριο μετωπικό άνεμο για τα αποθέματα εμβολίων, όπως των MRNA, αν η αγορά θεωρήσει ότι ο κόσμος θα φοβάται λιγότερο τον κορονοϊό και είναι λιγότερο διατεθειμένος να εμβολιαστεί, εφόσον θα υπάρχει ένα απλό χάπι που θα μπορεί να θεραπεύσει την Covid-19», δήλωσε αναλυτής της Jefferies σε σημείωμα προς τους πελάτες της εταιρείας.

Η Merck και η συνεταίρος της Ridgeback Biotherapeutics πρόκειται να ζητήσουν από τις αμερικανικές Αρχές την έκτακτη έγκριση του χαπιού τους, ονόματι molnupiravir, όσο το δυνατόν συντομότερα.

Πτώση των μετοχών των κατασκευαστών εμβολίων

Η μετοχή της Merck κατέγραφε κέρδη σχεδόν 10% μετά την ανακοίνωση της είδησης, ενώ της Moderna έκανε βουτιά σχεδόν 11% και της Pfizer υποχωρούσε 2%. Οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών Novavax , Inovio Pharmaceuticals και Vaxart, που επίσης προωθούν εμβόλια κατά του κορονοϊού, υποχωρούσαν από 6% έως 15%.

Αναλυτές ανέφεραν ότι τέτοιες προοπτικές για φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να ανοίξουν ένα παράθυρο ευκαιρίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι υφιστάμενες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων από εταιρείες, όπως η Eli Lilly και η  Regeneron Pharmaceuticals, απαιτούν άβολες ενδοφλέβιες ενέσεις.

«Τα προκαταρκτικά μοντέλα μας δείχνουν ότι το molnupiravir μπορεί να οδηγήσει σε παραγγελίες ύψους τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων έως το 2025», δήλωσε αναλύτρια της SVB.

 

Πηγή ethnos.gr


Spread the love