Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, μετά από εκτενείς τηλεδιασκέψεις με την Επιτροπή Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου με τις προδιαγραφές λειτουργίας των κατασκηνώσεων τόσο για παιδιά τυπικής ανάπτυξης όσο και για άτομα με αναπηρία, από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου.
Ειδικότερα, στην εγκύκλιο καταγράφονται συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικών αποστάσεων που πρέπει να τηρούνται για να διασφαλιστεί η υγεία των φιλοξενούμενων και των εργαζομένων και να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Τα μέτρα αυτά αφορούν τόσο στη διαμονή όσο και στις αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες αναψυχής που παρέχονται στις κατασκηνώσεις, καθώς και τους γενικούς κανόνες υγιεινής, όπως αυτοί έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.
Χαρακτηριστικά:
• Συστήνεται απόσταση 1,5 ή και 1 μέτρου μεταξύ των κρεβατιών.
• Δημιουργία μικρότερων ομάδων.
• Αποφυγή ανάμειξης κατασκηνωτών από άλλες ομάδες, κατά τις αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
• Αποφυγή συνωστισμού κατά τη διανομή γεύματος.
• Προγραμματισμός ωραρίου ανά ομάδες για την ατομική υγιεινή.
• Συχνός αερισμός των χώρων και ιδιαίτερα των κοιτώνων.
• Το επισκεπτήριο απαγορεύεται και επιτρέπεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.
Στα γενικά μέτρα οργάνωσης των κατασκηνώσεων περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
Ορισμός υπευθύνου σε κάθε κατασκήνωση, με την αρμοδιότητα και το καθήκον της ενημέρωσης και εκπαίδευσης του προσωπικού, των κατασκηνωτών και των γονέων σχετικά με τους όρους λειτουργίας και τα μέτρα υγιεινής, την κατανομή αρμοδιοτήτων και ευθυνών σε συγκεκριμένα μέλη του προσωπικού και την καθημερινή παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων και οδηγιών
Εξασφάλιση του απαιτούμενου προσωπικού, του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των αναλωσίμων που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων Ειδικά για τις περιόδους φιλοξενίας Ατόμων με Αναπηρίες και Ηλικιωμένων Ατόμων τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρηθούν με μεγάλη προσοχή γιατί τα άτομα αυτά παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και συχνά συνυπάρχουν προβλήματα υγείας όπως είναι τα καρδιολογικά, αναπνευστικά και νευρολογικά νοσήματα.
Συστηματική εκπαίδευση προσωπικού, κατασκηνωτών και συνοδών ΑμεΑ.
Οργάνωση της κατασκηνωτικής ζωής με επίκεντρο την δημιουργία μικρών και σταθερών ομάδων κατασκηνωτών και προσωπικού σε όλο το φάσμα της διαμονής και των δραστηριοτήτων και διασφάλιση της ελάχιστης ανάμιξης τους. Ειδικά για τις περιόδους φιλοξενίας Ατόμων με Αναπηρίες και
Ηλικιωμένων Ατόμων το προσωπικό κάθε ομάδας να είναι σταθερό και να μην εναλλάσσεται.
Καθημερινή παρακολούθηση της υγείας των μελών της κατασκήνωσης, σε συνεργασία με το προσωπικό και την ιατρονοσηλευτική ομάδα, με εγρήγορση για την έγκαιρη αναγνώριση περιστατικού με συμβατά συμπτώματα με λοίμωξη Covid-19.
Συντονισμός της διαχείρισης υπόπτου κρούσματος και της επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ.
Ανάρτηση σε εμφανή και συχνά επισκεπτόμενα σημεία, έντυπου ενημερωτικού υλικού (π.χ. αφίσες) για την υπενθύμιση και περαιτέρω ευαισθητοποίηση προσωπικού και κατασκηνωτών, σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής και πρόληψης μετάδοσης του νέου κορωνοϊού (υγιεινή χεριών, αναπνευστική υγιεινή, τήρηση αποστάσεων κ.λπ.).
Πρόβλεψη για την προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση και επιπλοκές από Covid-19.
– Μέλη του προσωπικού που ανήκουν σε ορισμένες από τις ομάδες υψηλού κινδύνου θα μπορούσαν να εργαστούν με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού τους και με τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, σε δραστηριότητα που δεν θα τους εκθέτει σε άμεση επαφή με τους κατασκηνωτές και θα περιορίζει τον κίνδυνο έκθεσης τους στον ιό (τηλε-εργασία, ατομικό γραφείο κ.λπ.).
– Κατασκηνωτές με υποκείμενα νοσήματα μπορούν να συμμετέχουν στην κατασκήνωση, εφόσον υπάρχει ρητή, έγγραφη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού τους.
– Κατασκηνωτές και προσωπικό που στο στενό τους περιβάλλον υπάρχει άτομο που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην εκθέσουν τα άτομα αυτά στον κίνδυνο λοίμωξης.
– Ειδικά για τις περιόδους φιλοξενίας Ατόμων με Αναπηρίες και Ηλικιωμένων Ατόμων συστήνεται μοριακός έλεγχος για κορωνοϊό SARS-CoV-2 σε όλους τους κατασκηνωτές και τους συνοδούς/φροντιστές τους, κατά προτίμηση 24 έως 72 ώρες πριν την είσοδο στην κατασκήνωση. Επίσης, μοριακός έλεγχος συστήνεται να πραγματοποιείται και σε όλα τα σταθερά μέλη του προσωπικού της κατασκήνωσης στο τέλος της κάθε 10ήμερης κατασκηνωτικής περιόδου και πριν την έναρξη της επόμενης και την υποδοχή της νέας ομάδας κατασκηνωτών.