//Εμβόλιο Pfizer : Πού στρέφονται οι υποψίες για τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλεί

Εμβόλιο Pfizer : Πού στρέφονται οι υποψίες για τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλεί

Spread the love

Μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα όπως τα σαμπουάν και οι οδοντόπαστες ίσως ευθύνεται για τα περιστατικά σοβαρής αλλεργίας που έχουν καταγραφεί σε σχετικά λίγα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού, υποψιάζονται ερευνητές.

Η πολυαιθυλενογλυκόλη, γνωστή και ως PEG, καλύπτει τα νανοσωματίδια μέσα στα οποία πακετάρεται το mRNA των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, προκειμένου να αυξάνει τη σταθερότητα και τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Η PEG θεωρείται γενικά ασφαλής και χρησιμοποιείται σε μια πληθώρα άλλων προϊόντων ως μαλακτικός παράγοντας, ως διαλύτης ή σταθεροποιητής. Ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει εσφαλμένα την ουσία ως ιό και να παραγάγει αντισώματα που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Science, το θέμα συζητήθηκε σε έκτακτη συνάντηση του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), ωστόσο οι ειδικοί που συμμετείχαν διαφώνησαν για το κατά πόσο η PEG ευθύνεται όντως για τα οκτώ κρούσματα σοβαρής αλλεργίας που έχουν εκδηλωθεί μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer –έξι στις ΗΠΑ και δύο στη Βρετανία.

Άσχετα με το ποια είναι η αιτία, τα ευαίσθητα άτομα κινδυνεύουν από αναφυλαξία, μια επικίνδυνη αντίδραση που προκαλεί ταχυκαρδία, δύσπνοια, υπόταση και εξανθήματα. Η αντίδραση εκδηλώνεται ταχύτατα, μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα.

Οι κατευθυντήριες γραμμές των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) προβλέπουν ότι το εμβόλιο δεν θα πρέπει να χορηγείται σε άτομα με ιστορικό αλλεργίας σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου. Για όσους έχουν εκδηλώσει σοβαρή αντίδραση σε άλλα εμβόλια ή ενέσιμα σκευάσματα, τα οφέλη του εμβολίου θα πρέπει να σταθμίζονται έναντι του κινδύνου, λένε τα CDC.

Η Βρετανία, όπου το εμβόλιο έλαβε έγκριση πριν από την αδειοδότηση στην ΕΕ, συνιστά στα άτομα που έχουν ιστορικό οποιασδήποτε σοβαρής αλλεργίας να μην εμβολιαστούν.

Η Pfizer, από την πλευρά της, γνωστοποίησε στο Science ότι διερευνά την υπόθεση. Έχει επίσης επισημάνει ότι τα εμβολιαστικά κέντρα θα πρέπει να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τυχόν περιστατικά αναφυλαξίας.

Αναφυλακτικές αντιδράσεις μπορούν δυνητικά να εκδηλωθούν με οποιοδήποτε εμβόλιο, είναι όμως σχετικά σπάνιες με περίπου ένα περιστατικό ανά εκατομμύριο δόσεις. Η αναλογία αυτή φαίνεται πως είναι υψηλότερη στην περίπτωση του εμβολίου της Pfizer, αφού οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής έξι κρούσματα μεταξύ των 272.000 ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο, σύμφωνα με τα CDC.

Η πολυαιθυλενογλυκόλη θεωρείτο παλαιότερα χημικά αδρανής, ωστόσο η άποψη αυτή δείχνει να καταρρίπτεται. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας που δημοσιεύτηκε το 2016, έως και το 72% των ανθρώπων φέρουν στο αίμα τους αντισώματα κατά της PEG, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της έκθεσής τους σε καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα.

Όμως η περιεκτικότητα του εμβολίου της Pfizer σε PEG είναι «τάξεις μεγέθους» μικρότερη σε σχέση με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, γράφει το Science.

Σε κάθε περίπτωση, η αμερικανική εταιρεία Moderna, της οποίας το εμβόλιο επίσης περιέχει PEG, είχε αναγνωρίσει την πιθανότητα «αντίδρασης στην PEG» σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους μετόχους της. Και η ΒιοΝΤech, η γερμανική εταιρεία που ανέπτυξε το εμβόλιο της Pfizer, ερευνά εναλλακτικές λύσεις στη χρήση της PEG στο εμβόλιο.

Παρά τη διχογνωμία των ειδικών για τον ρόλο της PEG στις αλλεργικές αντιδράσεις, όλοι συμφωνούν ότι ο μαζικός εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί για αναχαίτιση της πανδημίας.

Όσοι έχουν ιστορικό σοβαρών αλλεργιών αλλά πρόκειται να λάβουν το εμβόλιο με σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους καλό θα είναι να παραμένουν στο εμβολιαστικό κέντρο για μισή ώρα, μέχρι να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλείς από τυχόν αναφυλακτικές αντιδράσεις.


Spread the love