//Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό από Αντιπεριφερειάρχη και τους δημάρχους της ΠΕ Καστοριάς

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό από Αντιπεριφερειάρχη και τους δημάρχους της ΠΕ Καστοριάς

Spread the love

Η ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της ανισότητας έναντι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς που αποκλείεται από τις ενισχύσεις του Σχεδίου της «Δίκαιης» Αναπτυξιακής Μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας ήταν το κεντρικό θέμα της κοινής επιστολής που έστειλαν, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου και ο Δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος προς τον  Πρωθυπουργό της χώρας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας  Κωστή Χατζηδάκη, την Συντονιστική Επιτροπή ΣΔΑΜ, τους Βουλευτές της Π.Ε. Καστοριάς και το Γραφείο Μακεδονίας Γ.Γ. Πρωθυπουργού.

Το κείμενο της επιστολής αναφέρει:

 

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Σ.Δ.Α.Μ.) για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης καταθέτουμε τις κοινές και ομόφωνες θέσεις μας ως αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι της Π.Ε. Καστοριάς και συνεπώς της τοπικής κοινωνίας.

Η Π.Ε. Καστοριάς επί δεκαετίες υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες της λιγνιτικής περιόδου με τη λειτουργία των σχετικών εργοστασίων της Δ.Ε.Η. στη Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Φλώρινα), χωρίς να ευεργετηθεί από κανένα θετικό μέτρο επ’ ωφελεία των κατοίκων της.

Ενδεικτικά η Π.Ε. Καστοριάς δεν έλαβε ποτέ καμία χρηματοδότηση από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης και έχασε σε χρηματοδοτήσεις, έργα και θέσεις εργασίας από την Ε.Ε. λόγω της στρεβλής διόγκωσης του πλασματικά υψηλού Α.Ε.Π. της Δυτικής Μακεδονίας δεδομένης της λειτουργίας των εργοστασίων της Δ.Ε.Η. στις Π.Ε. Κοζάνης και Φλώρινας.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Π.Ε. Καστοριάς επιδοτούνταν σε μικρότερα ποσοστά δεδομένης της ως άνω στρεβλής εικόνας του Α.Ε.Π. και οι κάτοικοί της δεν επωφελήθηκαν από τη φθηνή τηλεθέρμανση των εργοστασίων της Δ.Ε.Η., μολονότι επικρατούν ίδιες κλιματολογικές συνθήκες με αυτές στις Π.Ε. Κοζάνης και Φλώρινας.

Ελάχιστοι εργαζόμενοι από την Π.Ε. Καστοριάς απασχολήθηκαν στα εργοστάσια της Δ.Ε.Η., αλλά όλοι οι κάτοικοί της αντιμετωπίζουν για δεκαετίες την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, της ατμόσφαιρας και της υγείας τους, δημόσιας και ατομικής, από τη ρυπογόνα λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της Δ.Ε.Η.

Αναμέναμε, επομένως, πως η άδικη αυτή αντιμετώπιση της Π.Ε. Καστοριάς δεν θα επαναληφθεί στη μεταλιγνιτική περίοδο, όπως αυτή θα προδιαγραφθεί και θα καθοριστεί με το Σ.Δ.Α.Μ. της Δυτικής Μακεδονίας. Με λύπη διαπιστώνουμε πως αυτό δεν ισχύει. Στο Σ.Δ.Α.Μ. υπάρχουν ελάχιστες αναφορές και κατ’ επέκταση θετικές πρόνοιες, δράσεις, προγράμματα και έργα για την Π.Ε. Καστοριάς που επίσης ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η Π.Ε. Καστοριάς αποκλείεται ουσιαστικά από τις ενισχύσεις που προβλέπονται για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, καταδικάζοντας την σε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό επιφέρει για μια περιοχή.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο περιεχόμενο του Σ.Δ.Α.Μ. προβλέπονται διαφορετικά ποσοστά ενίσχυσης (π.χ. επενδυτικοί νόμοι, Πρόγραμμα Εξοικονομώ) μεταξύ των Π.Ε. της Δυτικής Μακεδονίας και προκρίνονται επενδύσεις μόνο σε συγκεκριμένες Π.Ε. (Κοζάνη και Φλώρινα) με υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης, δημιουργώντας μια κατάφορη «ανισότητα» και αδικία ανάμεσα στις Π.Ε. της ίδιας Περιφέρειας και ειδικότερα εις βάρος της Π.Ε. Καστοριάς, για την οποία αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ιδιωτική επένδυση στο μέλλον, αφού θα προτιμηθούν οι γειτονικές Π.Ε.

Στο Σ.Δ.Α.Μ. δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση και η υλοποίηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων στην Π.Ε. Καστοριάς. Όπως επίσης δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη ούτε για την υλοποίηση δημόσιων έργων με αναπτυξιακό χαρακτήρα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Π.Ε. Καστοριάς.

Στο Σ.Δ.Α.Μ. δεν υπάρχει πρόνοια για τη μελλοντική θέρμανση των οικιών – επιχειρήσεων στην Π.Ε. Καστοριάς, ούτε αναφορά στη δημιουργία Α.Π.Ε. μολονότι επικρατούν ίδιες συνθήκες.

Σύμφωνα με το Σ.Δ.Α.Μ. το ενδεχόμενο ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς δεν ξεκαθαρίζεται εάν θα ισχύει σε ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία, συνεπώς και στην Π.Ε. Καστοριάς, όπως επιτάσσει η ισότιμη αντιμετώπιση.

Κατόπιν αυτών και άλλων παραμέτρων που έχουν συμπεριληφθεί στο Σ.Δ.Α.Μ. με το σημερινό του περιεχόμενο και το ενδεχόμενο εφαρμογής του, που όχι μόνο δεν φέρνει ανάπτυξη και απασχόληση στην Π.Ε. Καστοριάς, αλλά θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση και δεδομένου ότι η απολιγνοτοποίηση αφορά όλη την Δυτική Μακεδονία, καθώς επηρεάζει το Α.Ε.Π. όλης  της Περιφέρειας.

Ζητούμε τη συμπερίληψη της Π.Ε. Καστοριάς στις δράσεις, στα προγράμματα και στις προβλέψεις του Σ.Δ.Α.Μ. της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική περίοδο με όρους ισότητας όλων των Π.Ε. της Περιφέρειας.

Ζητούμε να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να ληφθούν αποφάσεις που θα εξισώνουν την ανισότητα ανάμεσα στις Π.Ε. της ίδιας Περιφέρειας.

Οι θετικές πρόνοιες του Σ.Δ.Α.Μ. να αφορούν πραγματικά και ουσιαστικά ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, συνεπώς και την Π.Ε. Καστοριάς.

Να αφορούν πραγματικά και ουσιαστικά όλους τους τομείς. Τον πρωτογενή τομέα (γεωργία κτηνοτροφία), τη μεταποίηση, τη γουνοποιία, τις υπηρεσίες, το εμπόριο και τον τουρισμό.

Διεκδικούμε τον ενεργό ρόλο των ΟΤΑ α και β βαθμού της Π.Ε. Καστοριάς στη διαμόρφωση, αλλά και στην υλοποίηση του Σ.Δ.Α.Μ.

Διεκδικούμε την ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή της Π.Ε. Καστοριάς στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Με βαθύ  σεβασμό,

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς

Δημήτριος  Ε. Σαββόπουλος

 

 

Ο Δήμαρχος Καστοριάς           Ο  Δήμαρχος Άργους Ορεστικού      Ο Δήμαρχος Νεστορίου

 

Ιωάννης Κορεντσίδης                   Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου         Χρήστος Γκοσλιόπουλος

 

 


Spread the love