10.000 μινκ κινούνται ελεύθερα στην φύση
Νεκρά μινκ βρέθηκαν σε φάρμα εκτροφής στο Καλονέρι του Δήμου Σιάτιστας και θετικός ο εκτροφέας τους μετά από διεξαγωγή τεστ στους εργαζομένους στις φάρμες εκτροφείς. Από την Πέμπτη θα γίνουν και τεστ ανίχνευσης του ιού δειγματοληπτικά στα γουνοφόρα που εκτρέφονται κυρίως στην Π.Ε. Κοζάνης και Καστοριάς.
Τα τεστ θα γίνουν και σε νεκρά και σε ζωντανά βιζόν μετά από ανάλογες οδηγίες που στάλθηκαν από τον ΕΟΔΥ. Στα ζωντανά επειδή θεωρούνται άγρια ζώα θα τοποθετηθεί ξύλο στο στόμα τους και θα παρθεί επίχρισμα από το στόμα και ίσως από τον ορθό.
Ήδη γίνεται λόγος για εμβόλιο στα μινκ ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Υπάρχουν περίπου 90 φάρμες εκτροφής στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 45 στο Βόιο της Π.Ε. Κοζάνης , 35 στην Π.Ε. Καστοριάς, 5 στην Π.Ε. Γρεβενών και 1-2 στην Π.Ε. Φλώρινας με 500 εργαζόμενους.
Προφανώς και η θανάτωση 15 και πλέον εκατομμύριων γουνοφόρων στη Δανία, την πρώτη εξαγωγέα βιζόν παγκοσμίως δεν ήταν καθόλου τυχαία έστω και νομικά αβάσιμη. Η πιθανή μετάλλαξη του ιού αν θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι ένα μεγάλο θέμα για το οποίο ακόμα δεν έχει εκφραστεί ξεκάθαρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ένα εκατομμύριο μινκ εκτρέφονται στις φάρμες της Δυτικής Μακεδονίας. Και ίσως αυτό να ελέγχεται έστω μερικώς με πρακτικές τύπου Δανίας. Τα 50.000 μινκ όμως είχαν απελευθερωθεί πριν από δέκα χρόνια από οικολογική οργάνωση από το Χιλιόδεντρο Καστοριάς και τη Σιάτιστα προκαλώντας προβλήματα στην ορνιθοπανίδα και εν γένει στο φυσικό περιβάλλον είναι ανεξέλεγκτα.
Ένας εισβολέας στην φύση, δημιούργημα εργαστηρίων -εκτροφέων ανησυχεί έχοντας ήδη επιφέρει σοβαρές διαταραχές στο οικοσύστημα και σκοτώνοντας βίδρες, πουλιά , οικόσιτα χωρίς να έχει ανταγωνιστή. Υπολογίζεται ένας αριθμός γύρω στα 10.000 ελεύθερα μινκ που έχει δημιουργήσει αποικίες , εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και έχει καταφέρει να επιβιώσει. Η φύση εκδικείται…
Ιωάννα Παπαδημητρίου