71 χρόνια συμπληρώθηκαν χθες, 19 Σεπτεμβρίου από την ημέρα του 1949, οπότε μια νάρκη σκόρπισε τον όλεθρο και τον θάνατο, λίγο έξω από τον Γάβρο, στέλνοντας στο θάνατο εννέα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων οκτώ επιφανείς νέους Αργείτες και ο οδηγός του στρατιωτικού οχήματος, στο οποίο επέβαιναν, προκειμένου να μεταβούν στην κοινότητα του Παύλου Μελά για τιμητικές εκδηλώσεις.
Σήμερα Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, με φροντίδα του Μορφωτικού Συλλόγου ΟΡΕΣΤΙΣ και του δήμου Άργους Ορεστικού, τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο, για την ανάπαυση της ψυχής των θυμάτων, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.
Ακολούθησε μετάβαση στον τόπο της τραγωδίας, όπου σε μια λητή τελετή, λόγω των μέτρων του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου περικαλλούς μνημείου και Τρισάγιο για τα θύματα. Παρά τα μέτρα, αρκετός κόσμος έδωσε το παρών, θέλοντας να τιμήσει τα αθώα θύματα, που τόσο τραγικά έφυγαν από τη ζωή. Ανάμεσα τους η μοναδική, μέχρι και σήμερα, Αναστασία Τσινικλίδου-Χουσμεκερίδου, η οποία τότε ήταν 12 ετών και παρότι η ίδια επέζησε με βαριά τραύματα, η μητέρα της Γεσθημανή δεν είχε την ίδια τύχη και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα θύματα. Παρόντες ήταν και πολλοί συγγενείς όλων των υπολοίπων θυμάτων. Την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο Εκτελεστικός Γραμματέας Γρηγόρης Γρηγοριάδης, ενώ τον Δήμο Άρους Ορεστικού ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Ευαγγελίδης.
Παρών, μέ έκδληλη την συγκίνηση του, ήταν και ο κ. Χρήστος Χουσμεκερίδης, εγγονός της Γεσθημανής Τσανακλίδου και γιος της επιζήσασας Ανατασίας Τσινικλίδου-Χουσμεκερίδου, με δωρεά του οποίου ανεγέρθη το νέο εντυπωσιακό μνημείο. Ο ίδιος ταξίδεψε από την Ολλανδία, όπου ζει, μαζί με την οικογένεια του, προκειμένου να παραστεί στο Τρισάγιο και στα Εγκαίνια. από κεινού με την μητέρα του και τον αδερφό του.
Ομιλία εκφώνησε ο πρόεδτος του συλλόγου ΟΡΕΣΤΙΣ Κώστας Αδάμ, ο οποίος αναφέρθηκε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στο τραγικό συμβάν, ενώ εξέφρασε πολλάκις τις θερμές του ευχαριστίες στο πρόσωπο του κ. Χρήστου Χουσμεκερίδη, καθώς η αγάπη του και ο σεβασμός του, ήταν αυτά που τον οδήγησαν στη δωρεά για την δημιουργία του νέου μνημείου.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών, εκ μέρους του συλλόγου και από συγγενείς των θυμάτων. Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με δεξίωση σε καφέ της κοινότητας Γάβρου.
Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ και βίντεο από τα εγκαίνια του μνημείο και η ομιλία του Κώστα Αδάμ
Το μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού
Τα μέλη του Συλλόγου ΟΡΕΣΤΙΣ στο νέο μνημείο στον τόπο της τραγωδίας στον Γάβρο
Βαθιά συγκινημένη καταφθάνει στο νέο μνημείο η μοναδική επιζήσασα από το συμβάν, 12 ετών τότε, 83 ετών σήμερα, Αναστασία Τσινικλίδου-Χουσμεκερίδου
Μέλη του συλλόγου ΟΡΕΣΤΙΣ με τον δωρητή Χρήστο Χουσμεκερίδη (στο κέντρο) και τον Εκτλεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας